2024.04.16, Kedd
Közel 6 hektáros automatizált csomagelosztót adott át a DPD Budapesten
Fotó: dpd.com

Közel 6 hektáros automatizált csomagelosztót adott át a DPD Budapesten

realista.hu

2020.10.08. 08:11

Az 58 dokkoló kapuval rendelkező csarnokban energiatakarékos, teljes mértékben automata csomagszortírozó rendszert telepítettek.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között adták át a DPD Hungária Kft. új, környezetbarát, elosztó központját, amellyel megduplázódott a vállalat csomagszortírozó kapacitása Magyarországon – derül ki a realista.hu cikkéből. Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatója, a DPD teljes mértékben saját forrásból valósította meg az 5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást, amely a Market Zrt. kivitelezésében készült el.

Az új elosztó központ 5,6 hektáron terül el, a csomagok szortírozását pedig egy új, 6 300 négyzetméteres épületben végzik.

A DPD nemzetközi CSR-programjával összhangban, miszerint a vállalat nemcsak 100 %-ban kompenzálja a szén-dioxid kibocsátását, hanem egy 5 éves program keretében jelentősen csökkenti is azt, az építés során maximálisan figyelembe vették a környezeti szempontokat.

Emiatt a belső térbe a legfejlettebb energiatakarékos gépészeti és elektromos berendezéseket építették be, valamint az épület környezetében jelentős növénytelepítés is történt, melynek keretében 70 lombos fát ültettek el, és 20 000 négyzetméternyi zöldfelületet hoztak létre.

 

Óránként több mint 11 ezer csomagot kezel az új rendszer

Az 58 dokkolókapuval rendelkező csarnokba szintén energiatakarékos, teljes mértékben automata csomagszortírozó rendszert telepítettek. A technológia kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a zajszint és a környezetterhelés.

A teljes pálya összesen 340 méter hosszú, amelyen 2,5 m/s sebességgel teljes biztonságban haladnak a csomagok.

A rendszer maximális kapacitással működtetve óránként akár 11 250 csomagot képes kezelni, ezt jelenleg 9 beszállító pálya és 36 kiszállító csúszda biztosítja.

Czifrik Szabolcs, a DPD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új szortírozó központ a DPD Magyarországot a kőkorszakból az űrkorszakba repíti, több tucat fejlődési lépést kihagyva. Hozzátette azt is: "az eddigi hátrányunkat ezen a területen nemcsak ledolgoztuk, de piaci előnyre tettünk szert egy lépésben.”

Az új elosztórendszer nemcsak duplájára növelte a szortírozási kapacitásaikat, hanem teljesen automatizált is, így jelentősen csökkent az emberi közreműködés mértéke.

HelyiBudapestlogisztikaMarket Építő Zrt.innovációlogisztikai központkörnyezetvédelmi beruházás