2024.04.25, Csütörtök
Újabb Váci úti irodaház van születőben
Fotók: Palkó György

Újabb Váci úti irodaház van születőben

magyarepitok.hu

2020.10.03. 07:01

A KÉSZ kivitelezésében épülő Green Court Office a technológiái miatt 20 százalékkal költségesebb, cserébe ennyivel többet is nyújt, mint a mostanában épülő irodaházak.

Hirdetés

Szeptember végén bokrétaünnepségen köszöntötték a fővárosban a Dózsa György úti metró közelében épülő irodaház szerkezetkész állapotának elérését. A 20 ezer négyzetméteres Green Court Office a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében jön létre a 13. kerületben.

 

A Green Court Office irodaház a Codic Hungary fejlesztése, partnerségben a Pesti Házak Zrt.-vel és a Picton Group AG-vel. A tervezői Dombi Miklós és Pintér Tamás, a DPi design Kft. munkatársai. A projektről beszámoló közlemény szerint átlagosan napi 100 ember dolgozik a munkaterületen. A Kassák Park mellett épülő Green Court Office irodaterületeinek a 65 százaléka már bérbeadásra került.


Újrahasznosuló esővíz, indukciós hűtőgerenda

Szintén friss hír, hogy környezettudatos és energiahatékony egyedi műszaki megoldásainak köszönhetően a Green Court Office a napokban nyerte el a BREEAM Excellent előminősítést. A Codic Hungary fejlesztésében a komplexum épületei egy 3300 négyzetméteres belső park köré szerveződnek.

Az irodaház megfelel a közel nulla energiaigényű épületekkel szemben támasztott követelményeknek. „Az energiahatékony megoldások közül érdemes kiemelni az alacsony energiafogyasztású indukciós elven működő hűtőgerendát, a hőszivattyút és az esővíz újrahasznosítását” – idézte a közlemény Szilvási Pált, a Codic Hungary projekt managerét.


Több mint száz kerékpártároló és zuhanyzók segítik a sportos munkába járást

A Codic Hungary a 13. kerülettel kötött szerződésben vállalta, hogy rendezi és fejleszti az irodaház környezetét is:

igényes térkőburkolattal, új gyalogátkelőhely építésével a Kassák és a Taksony utca kereszteződésénél, valamint a hiányzó fák pótlásával a szomszédos közterületeken.

Az irodaház alternatív közlekedési eszközökkel is elérhető: a mélygarázsban és a földszinten elektromos autótöltő állomásokat, valamint több mint 100 kerékpártárolót alakítottak ki öltözővel és tusolási lehetőséggel.


Mind a négy oldalról elérhető

Christophe Boving, a Codic Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a Green Court Office négy épület innovatív koncepciója, amely egy nagy zöld, belső udvar körül összpontosul és mind a négy oldalról elérhető. „Ez az elrendezés szinte vonzza az embereket a projekt középpontjához” – mondta a vezető. „Arra törekszünk, hogy a Green Court Office az előminősítés után a befejezett épületre vonatkozó BREEAM Excellent minősítést is megszerezze.”

A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója, Sáray Zoltán úgy fogalmazott, hogy egy irodaházat, különösen egy ennyire környezettudatos zöld irodaházat építeni mindig nagy kihívás.

„Bár még nincs kész az épület, de a csapat kiváló munkát végzett, amihez nagyban hozzájárul a Codic Hungary-vel való példaértékű együttműködésünk is”

– mutatott rá. „Ezúton is köszönöm nekik az eddigi professzionális és gördülékeny közös munkát.”


Megnövelt hőtechnikai és akusztikai védelem

Az épület egyedi építészeti motívuma a kéthéjú átszellőztetett üveghomlokzat, mely megnövelt hőtechnikai és akusztikai védelmet biztosít az utcai homlokzatokon. A homlokzaton végigfutó párkány a 90 centis kiugrásának köszönhetően árnyékolóként is funkcionál.

 

A 6800 négyzetmétert meghaladó, a homlokzat teljes magasságában kialakított üvegfelület biztosítja, hogy az irodaterekbe a lehető legtöbb természetes fény jusson.

A Codic ehhez olyan speciális, szuper-szelektív hőszigetelt üvegezést alkalmaz, mely a természetes nappali fényt beengedi, ugyanakkor megszűri a bejutó napsugárzást, mérsékelve ezzel az irodaterek felmelegedését.


További egyedi műszaki megoldásokat vezethetnek be

A közleményben az áll, a Codic nem engedett a minőségből, vállalva azt is, hogy a prémium technikai megoldások alkalmazása 20 százalékos költségnövekedést jelentett.

„Ezek a hozzáadott értékek különböztetik meg ugyanis a Green Court Office-t a közelmúltban megvalósult irodafejlesztésektől, és biztosítanak kellemesebb munkakörnyezetet a bérlőknek”

– fogalmaz a beszámoló.

Az egészséges környezet érdekében a Codic vizsgálja az olyan egyedi műszaki megoldások bevezetését, mint például a gépészeti rendszerben elhelyezett csírátlanító szűrő, valamint a főbejárattól egészen a dolgozóasztalig biztosított érintés nélküli bejutás.

HelyiBudapestenergetikairodairodaházKÉSZ Csoport