2020.10.30, Péntek

Hirdetés

Több mint 100 éves szecessziós villa öltött új formát Budapest diplomatanegyedében
influencemedia.hu

Több mint 100 éves szecessziós villa öltött új formát Budapest diplomatanegyedében

influencemedia.hu

2020.10.02. 10:34

A felújított épület a OTP Fáy András Alapítvány székhelyeként funkcionál, a rekonstrukció során a legmodernebb technológiával bővítették a szolgáltatásokat.

Hirdetés

Több mint 1,5 milliárd forintból megújult és high-tech funkciókkal bővült a fővárosi Diplomatanegyedben található OK Oktatási és Innovációs Központ. Az OTP Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye az örökségvédelem jegyében a különleges szecessziós stílusú építészeti értékeket megőrizve a múlt hagyományait ötvözi a minden igényt kielégítő csúcstechnológiával és modern belsőépítészeti megoldásokkal.

 

A székház egyik belső tere

Az eredetileg 1913-ban átadott Dayka-villa a Könyves Kálmán körúti Tündérpalotát is megálmodó Kőrössy Albert Kálmán építész utolsó saját tervezésű épülete, amit Dayka Balázs énekes, színész és felesége megrendelésére épített.

A felújított villaépület kertjében „a haza mindenesének” nevezett Fáy András nemrégiben leleplezett zsáner bronzszobra mellé leülhetnek a látogatók, és akár szelfizhetnek is a reformkori államférfi szoborba öntött alakjával, amely szintén a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja.

 

Fáy András bronzszobra


Eddig 120 ezren vettek részt az ingyenes élményalapú oktatásban

Az épületben 2012 óta működik az OK Oktatási és Innovációs Központ, amely gyökeresen újszerű formában és tartalommal nyújt ingyenes pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tréningeket általános és középiskolásoknak, valamint az elmúlt években már felnőtteknek is.

A programot az OTP Fáy András Alapítvány hívta életre és üzemelteti. Indulása óta összesen mintegy 120 ezren vehettek részt a képzéseken, amelynek sikerét az is jól jelzi, hogy a know-how és a speciális oktatási tartalom iránt jelentős érdeklődés mutatkozik a világ minden tájáról Finnországtól Szingapúrig.

 

Fogadótér a székházban


Elsődleges szempont az értékmegőrzés volt

A több mint 100 éves villaépület másfél évig tartó rekonstrukciója során az Alapítvány az örökségvédelem jegyében kiemelt figyelmet fordított arra, hogy annak egyes szecessziós jellegzetességei, építészeti megoldásai, díszelemei az eredeti állapotukban maradjanak meg továbbra is az utókornak.

 

A külső díszítőelemek egyike

Ilyen például a villa egyik legimpozánsabb része, az első emeleti erkély, amelyet egy férfi – Atlasz - és egy női alak – Kariatida – tart egy maszkos díszítésű konzolon állva, de ugyancsak nagy műgonddal állították helyre az első emeleten található sárkányokkal díszített kandallót, és az eredeti kovácsoltvas korlátokat és a kerítést is.

 

A kandalló részlete


Innovatív szemlélet: AR/VR szoba, robotok, high-tech kiállítótér

Az intézmény ugyanakkor Fáy András, a reformkori államférfi szellemiségének megfelelően a hagyományok megőrzése mellett a legmodernebb vívmányokat és oktatási technológiákat alkalmazva:

  • új képzési és közösségi helyiségekkel,
  • külön kialakított virtuális és kiterjesztett valóságszobákkal,
  • az oktatást segítő robotokkal
  • valamint egy Európában is egyedülálló audiovizuális kiállítótérrel – amelyhez hasonló működik az Abu-Dhabi Louvre múzeumban – várja a fiatalokat, tanáraikat és a tanulni vágyó felnőtteket.

 

Innovatív tér a székházban

A Központ a külső megújulás mellett funkciójában is bővült, hiszen a tananyagfejlesztés és oktatás mellett a jövőben tudományos és kulturális workshopok, kiállítások, innováció-célú események helyszíne is lesz.


Bronzba öntött innováció

A felújtás során az Alapítvány nem csak az épület értékeit igyekezett megőrizni, de újat is teremtett. A Pesti Hazai Első Takarékpénztár megalapítója, Fáy András tiszteletére készíttetett egy korhű zsánerszobrot, amely az épület kertjében kapott helyet.

Az alkotó, Meszlényi Molnár János szobrászművész a szobor leleplezésekor kiemelte a kortársai által „a haza mindenesének” nevezett Fáy András által képviselt értékeket: a hagyományok tiszteletét, a közösség és az újító megoldások felé való nyitottságot.

 

Az épület bejárata

Ezt a nyitottságot jelképezi a szobor elhelyezése is, hiszen az ülő férfialak egy asztalra támaszkodik, amely mellett szék áll, ahová minden látogató leülhet, hogy pár percre átélje a múlt, jelen és jövő összekapcsolódását, vagy akár, csak hogy szelfizzen vele.

Galéria

HelyiBudapestműemlékfelújítás