2024.04.26, Péntek
Fontos lépés a Vecsés-Üllő-Monor vasút jövőjében, megvan a forrás a fejlesztésre
Nyitrai Dávid/BFK

Fontos lépés a Vecsés-Üllő-Monor vasút jövőjében, megvan a forrás a fejlesztésre

magyarepitok.hu

2021.01.03. 16:00

20 milliárd forintot különített el az állam a fontos elővárosi szakasz beruházására.

Hirdetés

Kormánydöntést hoztak a 100a MÁV-vonal (Budapest - Cegléd – Szolnok) fővárosi agglomerációs szakaszának fejlesztéséről, 20 milliárd forinttal támogatja a beruházást az állam – tájékoztatott Facebook-oldalán Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A projektben Budapest legforgalmasabb elővárosi vonalának pályáját a Vecsés, Üllő és Monor között újítják majd fel, ezzel megszűntetve a lassújeleket. A BFK és a beruházó MÁV a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkársággal együttműködésben valósítja meg a projektet.

 

A térképen ábrázolt 100a vonal elővárosi szakaszát érinti a döntés

 

A legforgalmasabb budapesti agglomerációs vonal újul meg

Az érintett 100a vasút Budapest legforgalmasabb elővárosi vonala, a pályán - a szegedi, debreceni távolsági vonatok és tehervonatok mellett –

napi 42 ezer elővárosi utas ingázik Budapestre, a vonalat naponta több mint 230 vonat használja.

A vezérigazgató posztjában hangsúlyozta: a fővároson belüli szakaszok kapacitásbővítéséhez bonyolult átépítésre van szükség, ezért itt átfogó áttervezés szükséges a Nyugati pályaudvartól Kőbánya-Kispestig, ezt az előkészítési munkát a BFK 2021-ben kezdi meg.

A beruházás beilleszkedik a BFK átfogó elővárosi vasúti és HÉV-fejlesztéseinek sorába, melyekről lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk.

HelyiBudapestMonorVecsésÜllővasútfejlesztésagglomerációBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)