2024.03.29, Péntek

Az ÉPI munkájával négy dilatáció monolit vasbeton szerkezet építése valósul meg.

Hirdetés

Lapunk utoljára decemberben járt a Budapesten épülő új atlétikai stadion építkezésén. A Nemzeti Atlétikai Stadiont kivitelező ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium a Rákóczi híd és a Csepel-sziget északi csücske közötti területen dolgozik. A szerkezetépítés feladatait három cég látja el, az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.-n kívül jelen van még a Bayer Construct Zrt. és a Gedi Építő Kft. is, mint szerkezetépítők.

A szakkivitelező ÉPI részéről Hidvégi Róbert létesítmény főmérnök informálta lapunkat a jelenleg folyó munkálatokról. A vállalat az első szerelőbetonozási feladatokkal kezdte meg munkáját decemberben, vállalásukkal

négy dilatáció monolit szerkezet építése valósul meg előreláthatólag június végéig.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
A képen: Hidvégi Róbert létesítmény főmérnök

Bonyolult csomópontokat alakítanak ki

Eddig két dilatációban végeztek az alapozással, itt a függőleges szerkezetek építésével megfelelően állnak, ezenkívül már elkezdték az üzemi szint födémének és gerendáinak kialakítását, valamint a gerendák beillesztését. A másik két dilatáció alapozása is zajlik már az ehhez szükséges fejtömbök és talpgerendák készítésével.

A további feladatokról a létesítmény főmérnök elárulta:

„Az első két dilatáció födémének és a gerendák zsaluzása nagy falat lesz. Az acélszerkezet tartóoszlopait ennek a szintnek a gerendái fogják tartani, ezek nagyon bonyolult csomópontok.”

Milliméteres pontossággal dolgoznak

A stadion vasbetonszerkezet építésénél kiemelt pontossággal kell dolgozniuk az ÉPI szakembereinek, ennek fontosságáról Hidvégi Róbert elmondta: „A tető szerkezete acél oszlopokon áll, ami a földszint feletti födémről indul. Ezek alatt végigfut egy vasbeton gerenda, amely alatt pillérek vannak." 

"Ebbe a csomópontba be kell szerelni egy több száz kilogrammos acélszerelvényt 5 milliméteres pontossággal, ami az acéloszlopokat tartja. Itt éppen annyi betonacél, átszúródási csap és nyírófog kerül elhelyezésre, hogy a pillérekből kiálló tüskék is centiméteres pontossággal helyezkedhessenek el, vagyis minden elem elférjen, és ne legyen ütközés.”

Ahogy azt korábban jeleztük, a létesítmény a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. megvalósításában jön létre, a korábbi ipari területet hasznosítva. A stadion a 2023-ban Budapesten megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság helyszínéül szolgál majd; 14 ezer férőhelyes lelátóval alakítják ki, amit további 22 ezer ülőhelyes mobil lelátó egészít ki.

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtZÁÉV Építőipari Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Bayer Construct Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Nemzeti Atlétikai StadionGedi Építő Kft.