2024.04.18, Csütörtök
Különleges megoldásokkal épül a budai gimnázium részben domboldalba süllyesztett sportcsarnoka
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu (a képek januárban készültek)

Különleges megoldásokkal épül a budai gimnázium részben domboldalba süllyesztett sportcsarnoka

epiteszforum.hu, magyarepitok.hu

2021.04.29. 09:00

A több mint százéves intézmény műemlékjellegű főépületének korszerűsítése mellett egy különleges kialakítású sportcsarnok is épül a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. által kivitelezett nagyszabású projektben.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy megújul a fővárosi Móricz Zsigmond körtér közelében található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. A mintegy 4,5 milliárd forint értékű beruházásban egy 3700 négyzetméteres, négyszintes sportcsarnokkal is bővül az intézmény.

A számos speciális eljárást igénylő projektet a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) és a Possibuild Kft. kivitelezi. Alvállalkozóként az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) vállalta el a szerkezetépítését.

A projekt 2018-ban indult útjára, a tervezői munkát az Óbuda Építész Stúdió végezte, ezen belül is Peschka Alfréd és Nemes Bertalan. Több tervváltozat után végül 2019 decemberében indulhatott meg a munka. A sportcsarnok átadásának határideje 2022. február 28. – olvasható az Építészfórum cikkében, melyben tervezői szemszögből közelítik meg a projektet.

 

Ekkora mértékű átalakítás a gimnázium felépítése óta nem történt

Az 1929-ben épült Szent Imre Gimnáziumot hazánk neobarokk építészetének legnagyobb alakja, Wälder Gyula tervezte. Az átadás idején a Szent Imre Gimnázium Magyarország legkorszerűbb iskolaépülete volt

– derült ki a cikkből.

Az épület kiváló minőségét bizonyítja, hogy komolyabb felújításra nem volt szükség egészen az 1980-as évekig. Ekkor különböző helyreállítási munkák mellett egyes termekben funkcióváltás is történt, például nagyobb tantermekből kisebb nyelvi termeket választottak le, de az épület nagyrésze mégis változatlan maradt. Természetesen kisebb átalakítások később is történtek, de akkora átalakítás, mint most még soha nem zajlott az épületben.

 

A sportcsarnokot a domboldalba süllyesztették

A cikk munkálatok leglátványosabb elemeként az új sportcsarnokot említi, mely a Villányi út felől nézve azonnal szembeötlik. A sok kültéri sportpályának köszönhetően melegebb időben sosem volt probléma,

télen viszont a párhuzamosan tartott testnevelésórákhoz gyakran nem volt elég hely, így rendszeres volt a „lépcsőzés", vagyis a lépcsőházakban és folyosókon tartott óra.

A mindennapos testnevelésórák 2012-es bevezetését követően a helyzet tovább romlott.

A 3700 négyzetméteres sportcsarnok hatalmas, tömbszerű épülete a gimnázium nyugati oldalán helyezkedik el, hátsó traktusát a dombba süllyesztve alakították ki.

 

A historizáló ház és a modern épület jól megférnek egymás mellett

Mint az építész, Peschka Alfréd az Építészfórumnak elmondta, a feladat több szempontból is speciális, hiszen műemlék épület mellé kellett tervezni, ráadásul szűk helyre.

Stílus tekintetében nem volt kérdés, az építész szakma mai állásfoglalása szerint historizáló ház mellé kortárs épületet célszerű tervezni.

A díszítetlen, látszóbeton homlokzatok monotóniáját a főhomlokzaton kialakított áttört, a ciszterci címer elemeit magába foglaló finombeton felület és a nagyméretű ciszterci címer oldja fel, melyeket Bérczi L. Bernát ötlete alapján tervezett az építész.

 

Ezek az elemek jó választásnak bizonyultak, segítségükkel az új sportcsarnok robosztus beton épülete jobban harmonizál a neobarokk főépülettel.

Peschka Alfréd elmondása szerint pont a sportcsarnok számára szokatlanul szűk hely miatt hiába keresnénk az épület mintájaként szolgáló konkrét előképet vagy inspirációs forrást, a feladat hasonló típusú épületek „másolása" helyett a funkció és a szakirodalom részletes tanulmányozását igényelte.

Így alakult ki a csarnok többszintes elrendezése, mely sportlétesítmények esetében egészen különleges.

 

A sportcsarnokot és a főépületet híddal kötik össze

A földszinten egy nagy alapterületű és két szint belmagasságú kézilabdapálya, valamint egy normál belmagasságú konditerem kapott helyet, utóbbi fölött található a szintén egyszint belmagasságú fitneszterem. A földszinten és az első emeleten helyezkednek el a kiszolgáló helyiségek: mosdók, öltözők, tanári szobák, porta és az elsősegély szoba.

A felső szinten ismét egy kézilabdapálya kap helyet, ez azonban nagyobb, mint a földszinti, és egy százötven fős lelátót is terveznek hozzá. Az épületnek két hatalmas lépcsőháza van, az egyikbe lift is kerül majd.

Jelenleg a csarnok szerkezetkész, tervezett belső kialakításából még nem sok látható, de a burkolatokról már megszületett a döntés.

A két nagypálya sportparketta padlót kap majd, a fitneszterem esetében egy speciális PVC-re esett a választás, a konditerembe pedig gumipadló kerül.

A fölső nagypálya lelátója félig mobil lesz, tehát az alsó elemeket be lehet majd tolni a felsők alá. Az új sportcsarnokot és a főépületet egy fém és üveg szerkezetű híd köti majd össze, mely a gimnázium második emeletén fog becsatlakozni.

 

Galéria

HelyiBudapestsportcsarnokHorváth Építőmester Zrt.oktatási beruházásÓbuda GroupÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Possibuild Kft.Óbuda Építész Stúdió Kft.