2024.04.23, Kedd
Megújul a budapesti Jókai-kert és a Steindl-villa, ahol Jókai Mór egykori gyümölcsöskertje is található
Főkép: Steindl-villa (Fotó: dunaipoly.hu)

Megújul a budapesti Jókai-kert és a Steindl-villa, ahol Jókai Mór egykori gyümölcsöskertje is található

MTI

2021.04.22. 07:30

A projekt fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is egy kedvelt pihenő- és látógatóhely alakuljon ki.

Hirdetés

Megújul a Jókai-kert és felújítják az ott található Steindl-villát a főváros XII. kerületében, a Sváb-hegyen. A 900 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően - várhatóan 2022 végéig - egy új látogatóközpont jön létre - mondta el a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Füri András közölte, a Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kert fejlesztésének fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is "egy nagyon kedvelt pihenő- és látógatóhely" alakuljon ki. A fejlesztés tervei elkészültek, az engedélyeztetési eljárások lezajlottak, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan májusban írják ki - mondta.

Az épület rekonstrukciója mellett a beruházás során verandát és rendezvényteraszt is kialakítanak, valamint megépítik a látogatóközpont fogadóterét, ahol zöld bolt, mosdók, és catering helyiség lesz. Az új épület és a villa között pedig egy átjáró létesül, a fogadótér emeletén irodák lesznek, és építenek egy tároló épületrészt is.

A villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki.

 

Jókai Mór egykori gyümölcsöskertje is megújul

A kiállítás magját az igazgatóság országos viszonylatban is egyedülálló, közel 500 tételes madárpreparátum-gyűjteményének egy része alkotja majd, erre alapozva a látogatók játékos és interaktív személtető anyagok, információs eszközök segítségével, élményszerűen ismerhetik meg Magyarország és a Kárpát-medence fészkelő madarait.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a projekt keretében Jókai Mór egykori - ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló - gyümölcsöskertje is megújul. A kertben a régióra jellemző lágy és fás szárú növényeket ültetnek. Az igazgatóság irodaépülete és a Jókai présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak.

A kerti utak felújítása mellett a kert többek között új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik. A kertet jelenleg elcsúfító, leromlott fizikai állapotú és megjelenésű faépületeket lebontják. Helyükön parkolóhelyek, fedett kerékpártároló és pavilon létesül.

Megújul a kert bejárata is: a látogatókat a jövőben reprezentatív vendégbejárati kapu fogadja majd.

HelyiBudapestműemlékfelújításXII. kerület