2024.04.23, Kedd
Ma rajtol el a Clark Ádám tér átalakítása Budán
A Clark Ádám tér 2018-ban (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Ma rajtol el a Clark Ádám tér átalakítása Budán

magyarepitok.hu

2021.05.25. 08:50

A Lánchíd felújításának részeként megvalósuló projekten az A-Híd Zrt. dolgozik.

Hirdetés

A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan május 25-én, kedden megkezdődik a Clark Ádám tér ideiglenes átépítése – derül ki a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóközleményéből, melyben leírják: javában tartanak a felújítást előkészítő munkák a Lánchídon és környezetében. Miután az A-Híd Zrt. április 16-án átvette a munkaterületet, az elmúlt héten kezdődött a Duna fém- és lőszermentesítése, majd pedig a pesti oldalon felállítandó toronydaru alapozásán dolgoztak a szakemberek (itt a HBM Soletanche Bachy Kft.-t is bevonták alvállalkozóként a cég speciális kapacitásihoz jól illeszkedő munkába).

 

A cölöpözési munkák csütörtökön - háttérben a Magyar Tudományos Akadémia épülete (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

A Lánchíd felújításának előkészületei a jövő héten a Clark Ádám téren folytatódnak, ahol kezdetét veszi a körforgalom ideiglenes átépítése. Ennek során az első ütemben a Lánchíd utcai és a Fő utcai középszigetet bontják el, utána átépítik a középső részt, így csökkentik a körforgalom átmérőjét.

 

A főváros forgalmának biztosítása miatt szükségesek ezek a munkák

 

A Lánchíd (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

A Clark Ádám téri körforgalom eddigi, 20 méter sugarú középszigetét elbontják, helyette egy 8 méter belső és 14,5 méter külső sugarú, szűkített körforgalmat alakítanak ki. Az új körforgalom középpontját az eredetitől nyugati irányba, az Alagút felé tolják el. A FŐKERT munkatársai pedig a várható munkák miatt már eltávolították a helyszínről a kétnyári növényeket.

Az átalakítás célja, hogy a Lánchíd június közepére tervezett teljes lezárásakor ne okozzon fennakadást a közúti forgalom elterelése.

Amikor várhatóan 2022 decemberében visszaadják a hídpályát a forgalomnak, addigra a körforgalom is visszakapja eredeti formáját.

A kedden kezdődő munkák a közösségi közlekedést nem érintik, ugyanakkor útszűkületre kell készülni a Clark Ádám téren, illetve az Alagút utcában, a Lánchíd utcában és a Fő utcában is a tér előtt – tájékoztat a BKK. Az átépítés befejezése a Lánchíd teljes lezárásának tervezett időpontjáig, június közepéig várható.

 

Elindult a felújítás, nyárig még zavartalan az autók közlekedése

Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június közepéig nyitva tartja, és addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a Lánchídon.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a kivitelezés befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás.  A hidat a főváros egyesülésének 150-ik jubileumáig tervezik átadni.

HelyiBudapestútfelújításA-Híd Zrt.hídfelújításhídépítésBKKLánchídHBM Kft.Clark Ádám tér