2024.03.19, Kedd

A Market kivitelezésében épülő 22 ezer férőhelyes aréna belső terében már a szakipari munkák zajlanak, a projekt készültségi szintje 60 százalékos.

Hirdetés

Befejező stádiumához érkezett a Népligetben épülő Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok. Európa egyik legnagyobb kézilabda arénája a Market Építő Zrt., mint fővállalkozó tervezésében és kivitelezésében jön létre. 

A projekt lebonyolító-műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt. A Market megbízása alapján a külső közlekedési és közmű infrastruktúra elemek kiviteli terveinek elkészítését, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzését Főmterv Zrt. végezte.

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában épülő csarnok avatására a Magyarország és Szlovákia közös rendezésében megvalósuló 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon kerül sor.

Az EHF előírásainak megfelelő, Európában egyedülálló, modern, multifunkciós csarnok építése a tereprendezést követően 2019 novemberében vette kezdetét. A pandémia okozta nehezítő körülmények ellenére - a járványügyi előírások szigorú betartásával - ütemterv szerint haladt és halad jelenleg is a kivitelezés.


Már a külső területek térburkolása zajlik

A Market Építő közleményéből kiderült, a projektben 2020 nyarára elkészült a 8 lépcsőház, és elindult a lelátók szerkezetének építése. 2020 októberében megkezdődött a tetőszerkezet építése, 2021 januárjában pedig elrajtolt az aréna külső burkolatának felhelyezése. A létesítmény 2021 márciusában szerkezetkész állapotba került.

A beszámoló szerint mára a kivitelezés a befejező stádiumba érkezett, és megtörtént az épület „bezárása”. Jelenleg már a külső területek térburkolási és kertészeti tevékenységei, a belső tér szakipari munkálatai vannak napirenden.

A Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok jelenlegi készültségi szintje 60 százalékos.


Design & Build: azonnali döntésekre kényszerít, de profizmust biztosít

A közlemény a legnagyobb kihívásokra is kitért: kiemelve a bonyolult épületszerkezeti kialakítást, a Design & Build konstrukció, valamint a rendkívül szűkre szabott határidőt.

A gördülő tervezés, a Design & Build megvalósítás során a tervezés és a kivitelezés folyamatosan szimbiózisban van egymással, kéz a kézben járnak annak érdekében, hogy a kivitelezés során a leggazdaságosabb szempontok jussanak érvényre és hogy összehangolt műszaki megoldások születhessenek. Ez a fajta megoldás olyan lehetőséget teremt, amely mentén haladva körültekintő és átgondolt tervezés után, a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabban tud haladni a beruházás. Ugyanakkor az előnyei mellett ez a fajta konstrukció rövid és szoros határidőket szab mind a tervezőknek, mind pedig a kivitelezőknek, sok esetben azonnali döntések meghozatalára kényszerítve a megvalósításban résztvevőket.

A Design & Build konstrukció sikerességének alapvető feltétele a professzionális és összehangolt tervezői és kivitelezői gárda, mely a multifunkcionális csarnok esetében rendelkezésre áll.

További kihívást jelentő faktor, hogy a projekt monumentalitásához képest a megvalósításra rendelkezésre álló határidő rendkívül rövid, éppen ezért a Market részéről az ütemterv fegyelmezett és pontos tartása jelentős prioritás a kivitelezés során. A gyors munkára azért volt szükség, mert az idei év végére a létesítménynek el kell készülnie ahhoz, hogy a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt az EHF próbamérkőzések keretében tesztelhesse a csarnokot.

 

A BIM-tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségéhez

Az összegzés rámutat, hogy a multifunkciós csarnok esetében BIM-ben való tervezés valósult meg, melynek lényege, hogy egy olyan, folyamatában szabályozott és visszaellenőrizhető követelményrendszert állít, amelynek köszönhetően a projekt minősége, átláthatósága és a kivitelezés hatékonysága a legoptimálisabb módon történhet.

A BIM elősegítette a szakágak közötti eredményes koordinációt, a felek közötti hatékony kommunikációt, és jelentősen csökkentette a helyszíni kivitelezési problémák számát.

A Design & Build-ből kifolyólag rendkívül hasznos volt a változtatásokat - és azok hatását a többi szerkezetre – azonnal látni 3D-ben is. A BIM tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségi színvonalon történő megvalósításához, segítették a kiviteli ütemezést, az organizációt és a kooperációkat.

Ugyancsak a BIM-tervezés eredménye, hogy a projekt előkészítésében és a kivitelezés során az anyagok rendeléséhez gyors mennyiségi kimutatások álltak rendelkezésre, továbbá a készültség nyomon követése és kontrollálása ugyancsak gördülékenyen valósulhatott meg.

 

A legkülönfélébb népszerű eseményeknek adhat otthont a multifunkciós csarnok

A csarnok küzdőtere úgy lett méretezve, hogy az ne csak a kézilabda bajnokság, de akár egy jégkorong meccs lebonyolítására is alkalmas legyen.

A multifunkciós csarnok a teremsportágak számára is megfelelő paraméterekkel rendelkezik, így akár kosár-, röplabda- és tollas mérkőzések, tenisz, korcsolya, küzdősportok, súlyemelés, vívás, torna, sőt bizonyos lovas és motoros versenyek is megrendezhetők benne.

A hazai és nemzetközi szintű sporteseményeken túl a fejlett műszaki megoldásoknak köszönhetően számos jelentős látogatószámot igénylő esemény szervezésére is lehetőséget ad a csarnok: igény szerint konferenciák, nagyszabású koncertek, show műsorok, kiállítások, rendezvények is lebonyolíthatók benne.

A beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul, a több mint 15 hektáros, éveken át gondozatlan, elhagyatott terület rendezetté válik, Budapest új zöldfelülettel bővül általa – derül ki a közleményből. A területrendezés miatt kivágott fák helyére 400 növény, valamint padok, ülőalkalmatosságok telepítésére kerül sor azzal a céllal, hogy a csarnok környezete kedvelt közösségi térré váljon. 

 

Az építkezés legérdekesebb számadatai:

  • Kivitelezéssel érintett terület 150.000 m²
  • Csarnok alapterülete: 50.000 m²
  • Összes térburkolat területe: 40.000 m²
  • VIP bokszok száma: 49 darab
  • Befogadóképesség: 22.022 fő

 

Az épületre vonatkozó adatok:

  • A tető acélszerkezete: 4.800 tonna
  • Összes deltabeam: 480 darab
  • Előregyártott vasbeton szerkezet mennyisége: 15.000 m³
  • Monolit vasbeton szerkezet alapozással: 45.000 m³
  • Homlokzat mérete: 17.500 m²
  • Liftek száma: 14 darab
  • Mozgólépcsők száma: 8 darab
  • Az épület legmagasabb pontja: 40,5 méter
HelyisportberuházásokMarket Építő Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.NépligetÓbuda GroupBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)multicsarnok