2024.04.25, Csütörtök
Így épül Budapest legnagyobb ökolakónegyede
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így épül Budapest legnagyobb ökolakónegyede

magyarepitok.hu

2021.06.25. 07:54

Közel 2000-en fognak élni a környezettudatos és zöldkörnyezeti innovációra nyitott lakóparkban, amely a B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében valósul meg a Naplás-tó mellett.

Hirdetés

Legutóbb tavaly augusztusban járt lapunk a főváros XVII. kerületében található és páratlan természeti adottságokkal rendelkező Szőlőliget Ökoparkban. A közel 38 hektáron épülő projekt a Szőlőliget Ökopark Kft. beruházásaként, a B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében valósul meg a Naplás-tó természetvédelmi körzete szomszédságában.

Budapest legnagyobb területű lakóparkjában a családi házak és ikerházak mellett a közintézményi zóna részeként helyet kap

  • kétcsoportos bölcsőde,
  • 75 férőhelyes óvoda,
  • háromszintes szolgáltatóház,
  • felnőtt- és gyermekorvosi rendelő,
  • gyógyszertár,
  • illetve a közparkban megvalósuló étterem egy közel 5000 négyzetméteres látványtóval.
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Önálló városrész a minőségi élet jegyében

Kamarás Anikó, a Szőlőliget Ökopark projektmenedzsere tájékoztatta lapunkat a nagyszabású beruházás részleteiről. Elmondása szerint a nevelési-oktatási intézmények számára előírt szabványoknak és a modern kor igényeinek minden tekintetben megfelelő óvoda-bölcsőde és a tó fölé kinyúló terasszal rendelkező étterem az engedélyezési eljárás fázisában tart. Ezzel egyidejűleg a kiviteli tervek előkészítése is folyamatban van a legújabb, aktuális külső és belső építészeti trendek felhasználásával és alkalmazásával.

Az étterem látványterve

A felnőtt- és gyermekorvosi rendelő, illetve gyógyszertár szintén a tervezési szakaszban jár, itt több szinten folynak az egyeztetések. A látványtó feltöltése megkezdődött, jelenleg a végső vízmennyiség közel felénél tartanak, a tó körüli terület növényesítését tájkertészekkel egyeztetve végzik. „Szeretnénk, ha az ökopark centrumában létrehozott étterem egyedi látványvilágával, szolgáltatásával, a tó és a közpark a maga megjelenésével, igényes kialakításával, gazdag növényzetével valóban páratlan élményt és pihenést tudna biztosítani az ide költözők számára” – tette hozzá a projektmenedzser.

Hamarosan költözhetnek a Furmint Házakba és az AH Otthon ikerházaiba

A további munkálatokról Kamarás Anikó hozzátette, az impozáns paraméterekkel bíró, szintenként 1000 négyzetméteres iroda- és szolgáltatóház földmunkái heteken belül megkezdődnek. A létesítményben 35 szálláshely, két önálló terasszal rendelkező penthouse lakás, nyolc kereskedelmi egység és kávézó szolgálja majd az itt lakók kényelmét. A szolgáltatóházhoz ezenkívül 13 fedetlen, 28 fedett és 11 belső parkoló tartozik.  

A szolgáltatóház látványterve

Az ökopark területén jelenleg több mint 30 magántelken megfelelő ütemben zajlanak az építkezések, néhol már elérik a 70-80%-os készültségi fokot. A többi tulajdonostól kapott információ szerint ez év decemberéig a fennmaradó telkek közel kétharmadánál is megkezdődnek a kivitelezések, néhányan pedig 2022 tavaszán indítják el az építkezést.

Látványos szakaszhoz értek a Furmint Házak lakásai és az AH Otthon ikerházai is. Az MB Vincellér Kft. beruházásában zajló, 78 lakásos Furmint Házak épületeinél már a homlokzatszigetelési és belső szakipari munkálatokat végzik, az első lakások átadására ez év októberében kerül majd sor. A lakások értékesítése lassan véget ér, hiszen már csak 10 szabad lakás maradt.

Az AH Otthon Kft. által építendő ikerházak több ütemben valósulnak meg, két ikerháznál már a belső burkolások és a térkövezés munkái zajlanak, nyár végére pedig a lakók is beköltözhetnek. A cég a második-harmadik ütemben, vagyis 2022-ben és 2023-ban tervezi átadni a további ikerházakat, illetve az önálló épületeket.

Fűtés kizárólag geotermikus energiával

A Szőlőliget lakópark nem az adott pillanatnak épül, hanem a következő 50-100 évben nyújt majd lakhatást és teljeskörű kényelmet a lakók számára, ezért a fenntarthatóság és az innovatív technológia alkalmazását helyezik előtérbe.

A céltudatos tervezésről Kamarás Anikó kifejtette, gázhálózatot nem alakítanak ki, vagyis a terület fosszilis energiafelhasználástól mentes. Az épületek fűtése kizárólag geotermikus energiával történik, amely nemcsak környezetbarát és megtérülő befektetés, hanem a komfortérzetet is javítja.

„Az építkezések során az energiatudatos technológia felhasználásával, a kertvárosias jelleg megőrzésével, a telkek ideális beépíthetőségével egy hosszabb időre szóló, ideális élettér megteremtésére lesz lehetőségünk. A családi házakban és a társasházakban mindenki számára elérhetővé válhatnak a modern okosotthonok által biztosított előnyök” – tette hozzá.

Fő szempont a zöldkörnyezeti innováció és megújulás

Az értékesítési folyamatokról a projektmenedzser elárulta, közel ötéves előkészítő munkának köszönhetően 2019 őszén kezdődhetett meg a Szőlőliget Ökopark telkeinek értékesítése, amely 2021. év elejére gyakorlatilag lezárult. „A lakóparkban építkező tulajdonosokkal nagyon korrekt, együttműködő, mindkét fél számára kielégítő kapcsolatot tartunk fenn. Közel 2000 ember fog itt élni, fiatal és idősebb generáció egyaránt.  Közös jellemvonásunk, ami talán az értékesítés alapját is képezte, nyitottságunk és igényünk a környezettudatos és zöldkörnyezeti innovációra, valamint a jelenben történő megújulásra.”

Kamarás Anikó végezetül hozzátette: „Az egész projekt megvalósítása óriási kihívást jelent, hiszen olyan szintű precíz műszaki kivitelezés jellemzi az egész beruházást, amely megfelel a tulajdonosi kör elképzeléseinek, célkitűzéseinek, méltó az új tulajdonosok belénk vetett bizalmához, végül, de nem utolsósorban méltó a XXI. század dinamizmusához, technológiájához.”

Galéria

HelyiBudapestlakóparkB Build and Trade Kft.Scorpio-Trans Kft.