2024.03.19, Kedd
Megújul a főváros környékének legforgalmasabb elővárosi vasútvonala
Fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Megújul a főváros környékének legforgalmasabb elővárosi vasútvonala

MTI

2021.06.11. 10:00

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók lesznek, és teljesen felújítják a vasúti infrastruktúrát.

Hirdetés

Új intermodális csomópontot hoznak létre Szentendrén a tervek szerint 2026 elejére, ez közös rendszerbe fogja a HÉV-végállomást és a szomszédos Volánbusz-pályaudvart - jelentette be Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója szerdán.

Vitályos Eszter a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kormány a szentendrei HÉV fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette; a döntés magában foglalja a H5-ös vonal és a szentendrei HÉV-végállomás felújítását.

Fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala

P+R parkolót terveznek több mint ezer hellyel

Az államtitkár közölte, a HÉV járatait jelenleg több mint 80 ezer ember veszi igénybe naponta, és az utasforgalom folyamatosan növekszik.

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók lesznek, és teljesen felújítják a vasúti infrastruktúrát. Békásmegyeren és a Budapesten kívüli szakaszokon jelentős számú P+R parkolót terveznek több mint ezer hellyel, a szentendrei végállomás környezetében pedig 300 férőhelyes P+R parkolót és 300 helyes biciklitárolót is terveznek.

Az államtitkár közölte: a szentendreiek számára fontos, hogy a végállomásnál leégett élelmiszerüzletet mielőbb pótolják, de az is fontos, hogy a végállomás terveihez igazodó, magas szakmai színvonalú beruházás valósuljon meg ezen a területen is, ehhez kérik az önkormányzat együttműködését és támogatását.

Új és gyors járatokat indítanak

A BFK vezérigazgatója kiemelte, ez ma Budapest környékének legforgalmasabb elővárosi vasútvonala. A vonal felújítása régóta várat magára, a vonatok Békásmegyer és Szentendre között jelenleg csak legfeljebb óránkénti 60 kilométeres sebességgel tudnak közlekedni.

Vitézy Dávid beszélt arról is, hogy a pálya nagyon rossz állapotú, és a szentendrei végállomás sem méltó a városhoz. A kormány ezért döntött úgy - folytatta -, hogy a Budapest Fejlesztési Központ kezdje meg a szentendrei HÉV megújításának átfogó előkészítését.

A cél az, hogy a Szentendre és a budapesti Batthyány tér közötti 39 perces menetidőt 6 perccel csökkentsék.

Ezt nemcsak a pályafelújítás teszi lehetővé, hanem olyan új gyors járatok indítása is, amelyek nem állnak meg minden állomáson. A fejlesztés része az állomások és peronok teljes körű megújítása is - mondta.

Az építési munkák 2022 második felében kezdődhetnek el

A projekt tervezési szerződését 2020 nyarán - a BFK létrejötte után - kötötték meg, a tervezés jelenleg is zajlik. Vitézy Dávid felidézte, hogy ennek során merült fel az igény Vitályos Eszter államtitkár és a szentendreiek részéről arra, hogy rendeződjön a környezet is.

Legkésőbb idén nyár végén már elérhetők lesznek a látványtervek - tette hozzá. Vitézy Dávid közölte: a tervezés teljeskörűen 2022-ben zárul, azt követően írják ki a kivitelezési tendereket.

Az érdemi építési munkák 2022 második felében kezdődhetnek el, és mintegy 3 évet vesznek igénybe. A kivitelezés szakaszosan, a különböző munkálatok összehangolásával történik majd - tette hozzá.

HelyiSzentendreHÉVBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)