2024.04.25, Csütörtök
Négy emeletnyi lakással gazdagodik a pesti belváros
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Négy emeletnyi lakással gazdagodik a pesti belváros

magyarepitok.hu

2021.06.03. 10:59

A SWIETELSKY Magyarország munkatársai a fővárosi Aradi utcában gondos tervezést követően építkeznek.

Hirdetés

Januárban rajtolt el a budapesti Andrássy úthoz közeli Aradi utcában egy ingatlanprojekt, melynek során négy új, egyenként 300 négyzetméter bruttó alapterületű szintet kap egy eddig egy emeletes társasház, gondos és körültekintő tervezést követően. Ennek során a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi el a szerkezetépítési munkát, melynek, egy látványos szakaszánál járt a helyszínen a fotósunk. A munkálatokról és a teljes fejlesztésről lapunkat Székely Klára, a kivitelező projektmérnöke tájékoztatta.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Megfelelő alapot adtak a munkának

Az építkezésért felelős szakember felvázolta a munkálatok sorrendjét. Elsőként a korábbi padlástér bontását végezték el: az emeletet eredetileg régi fa födém határolta,

így ez a szint kapott egy végleges zsaluzattal készített acélgerendás vasbeton megerősítést ahhoz, hogy bírja az új emeletek jelentette súlyt.

 

 

A cikkhez szervezett fotózáskor éppen az utolsó közbenső – az emeletek határainál épülő – födém öntésén dolgoztak a SWIETELSKY munkatársai. Ezt a födémre kerülő szerkezeti falak vasbeton munkái, majd pedig a zárófödém kialakítása követik a projektben (a zárófödém az Aradi utcai házon koporsófödémként készül).

A vasbeton munkák után közvetlenül a kőműves szerkezetek feladatai jönnek – fejtette ki Székely Klára. A ház 30 centiméter vastag határolófalai korszerű tégla szerkezetből készülnek, homlokzati hőszigetelő rendszerrel.

 

 

Nem könnyű a szűk belvárosi utcákban dolgozni

Amikor a kihívásokról kérdeztük, akkor kiemelte: a Belváros belső utcáiban nehéz volt a manőverezés a szükséges gépek, illetve az anyagkiszállítás kapcsán is. Ráadásul mivel szintén a szűk utcákra és a szomszédos házakra (és egy óvodára) tekintettel nem tudtak darut állítani ezért minden anyagot kézi erővel és külső teherfelvonóval mozgatnak fel az aktuális szintre.

 

 

A történelmi Belvároshoz méltó építkezés

A projektmérnök végül kiemelte még, hogy

a belvárosi környezethez méltóan a háznak külső megjelenésében illeszkednie kell a környező ingatlanok által alkotott patinás városképhez.

 

 

Ezért a külső homlokzat kialakításának, illetve a nyílászárók elhelyezésének is szigorú szabályok szerint kell megfelelni. Zárásként pedig beszélt még a projektben a megrendelő magánbefektetővel való kapcsolattartás pozitív oldalairól is és megköszönte a lakók türelmét a kivitelezés kapcsán.

 

 

Galéria

HelyilakásépítésBudapestSwietelsky Magyarország Kft.új építésű lakások