2024.03.28, Csütörtök
Így alakul át a fővárosi Bakáts tér
Látványtervek, koncepcióterv: Ferencvárosi Önkormányzat

Így alakul át a fővárosi Bakáts tér

magyarepitok.hu, Ferencvárosi Önkormányzat

2021.07.08. 06:23

A Penta és a Vianova 87 munkájával mintegy 20 ezer négyzetméternyi közterület fejlődik a Ferencvárosban.

Hirdetés

Július 20-án rajtol el a terület átadásával a Bakáts tér felújítása a budapesti IX. kerületben – derül ki az önkormányzat sajtóközleményéből. A 20.000 négyzetmétert érintő beruházás a Bakáts tér mellett a Bakáts utcának a tértől Lónyay utcáig tartó szakaszára valamint a Tompa utca Nagykörútig tartó részére is kiterjed. A kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Kft. konzorciuma végzi el bruttó 1,065 milliárd forint értékben a Garten Stúdió tervei alapján.

 

 

Különleges módszerrel ültetnek fákat

Mint írják, a jelenleg 225 négyzetméternyi zöldterület közel nyolcszorosára nő, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz a felújított területen. Emellett még a mostani 10 db bringatároló helyett 98 újat telepítenek a területre és kényelmesebb helyre kerül a bubi állomás is.

 

 

A Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak egy helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott Stockholm-módszerű faültetés biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kapnak majd. Így azok nem csak tovább élhetnek, de nagyobbra is nőhetnek, anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolatot tönkretéve próbálnának nőni.

 

A kutyatulajdonosok és a sakkozók is jól járnak

A kerület főtereként közösségi térnek szánják a Bakáts teret, melynek két oldalán csillapított forgalom lesz.

Ivókút várja majd a kutyákat és a gazdáikat is, de lesznek pihenésre alkalmas padok, sakk és malom asztalok is. A tervezők figyelembe vették a mozgás- és látássérültek igényeit, így az átépítés után akadálymentes lesz a tér és környéke is. 

 

 

Süllyesztett elektromos és víz csatlakozási pontokat is építenek, így a terület alkalmas lesz arra, hogy  magas színvonalú, ideiglenes színpadot használó rendezvényeket is befogadjon. A tervezők külön figyeltek a kerület karácsonyfájára is, süllyesztett karácsonyfatalp lapul majd a templom előtt, amit decemberben egy mozdulattal ki lehet nyitni. 

A munkálatok 2021. júliusában kezdődnek és 2022. január közepéig tartanak, ez idő alatt forgalmi változások lesznek a téren és a környező utcákban is.

HelyiBudapestPenta Általános Építőipari Kft.FerencvárosVianova 87 Zrt.Garten Stúdió