2024.04.20, Szombat
A napelemes kisvasút is megújult pályán futhat a Börzsönyben
Fotók: Nagy István/Facebook

A napelemes kisvasút is megújult pályán futhat a Börzsönyben

MTI

2021.08.25. 09:00

A Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek, most két kisvasút is korszerűsödött a térségben.

Hirdetés

Megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból – mondta el Nagy István kedden, Szokolyán. Az agrárminiszter az ünnepélyes átadáson kifejtette, hogy

a Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű betonaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is.

Emellett Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el. "Természeti értékeink védelme komoly feladatot ró ránk, amely környezetünk kincseinek megmutatásával kezdődik, és ebben nyújt segítséget az erdei kisvasút" - fogalmazott az agrárminiszter.

Fotók: Nagy István/Facebook

Vili1 és a Vili2 is várja a látogatókat

A Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek: ez idő alatt épült

  • a csóványosi kilátó,
  • a királyréti kiránduló központ,
  • a Toronyalja pálos emlékhely,
  • a várhegy kilátó,
  • valamint tanösvények, parkolóhelyek, pihenőhelyek és játszóterek is.    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy tavaly 33 százalékkal nőtt a Dunakanyarba látogató turisták száma és a növekvő létszámot növekvő lehetőségekkel ki is tudja szolgálni a térség.

Hozzátette, hogy aki a kisvasutat használja, annak fontos a környezet értékeinek a megóvása. "Ide a Börzsönybe napelemes kisvasúttal is lehet már érkezni, a Vili1 és a Vili2 is várja a látogatókat" - fűzte hozzá az államtitkár.

HelyiBörzsönyKirályrétvasútfejlesztésKemenceerdei kisvasutak