2024.04.19, Péntek
Újabb épület nyeri vissza régi pompáját a Várnegyedben
Fotók/látványtervek: Nemzeti Hauszmann Program

Újabb épület nyeri vissza régi pompáját a Várnegyedben

Nemzeti Hauszmann Program

2021.08.09. 18:30

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit.

Hirdetés

Megkezdődik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a budapesti Dísz téren – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program Facebook posztjából. A tér délkeleti sarkán álló székházépület egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött.

Korábban már megírtuk, hogy megkezdődik József főherceg palotájának a rekonstrukciója is a Budai Várnegyedben. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében megkezdődhet az egykori székházépület rekonstrukciója is.

1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, mely 1881-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a háborúkban megsebesült katonák gyógyításában, ápolásában részt vegyen, és megszervezze az országokon átívelő humanitárius segítségnyújtást.

 

A korhű elemek mellett modern megoldásokat is alkalmaznak majd

A Vöröskereszt Egylet székháza a kor két sztárépítésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg. A Dísz téri palota 1920-tól a második világháborúig a Külügyminisztériumnak adott helyet. Ehhez az épületet Hoepfner Guidó tervei alapján bővítették ki.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak majd.

Az újjáépítést megelőző régészeti feltárások során a szakemberek több értékes leletet is a felszínre hoztak. Köztük is kiemelkedik az a két, Álmos és Előd vezért ábrázoló szobor, melyek egykor a Halászbástyát díszítették. Mikula Ferenc alkotásai a telek alatt található pincerendszer feltárása során bukkantak elő a föld alól.

 

A Batthyány-palota felújítási tervei is készülnek

A Budavári Önkormányzattal kötött együttműködés értelmében a Várkapitányság megkezdte a Vöröskereszt Egylet egykori székházával szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújításának tervezését is, amely magába foglalja a kapualj és a déli lépcsőház, valamint a keleti várfal felújítását, illetve a falszigetelési munkákat is.

A munkálatok bontási feladatokkal és a területen található törmelékek elhordásával indulnak, ezután pedig várhatóan ősszel kezdődik meg a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése.

 

Galéria

HelyiBudapestműemlékfelújításNemzeti Hauszmann ProgramBudai Várnegyed