2024.03.28, Csütörtök
Biciklivel a fővárosba: újabb részletek derültek ki az agglomerációs kerékpározás jövőjéről
bfk.hu

Biciklivel a fővárosba: újabb részletek derültek ki az agglomerációs kerékpározás jövőjéről

bfk.hu

2021.09.10. 11:30

E-bike-on ismerkedés a környékkel, páros bicikliverseny és bringaturmix – volt miből válogatni az Etyeki Piknik BFK-standjain.

Hirdetés

Rengeteg hasznos tanácsot kaphatott a biciklizésről az, aki nemrég ellátogatott a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) standjaira az Etyeki Pikniken. Kifejezetten nagy volt az érdeklődés:

több mint kétszázan vettek részt az e-bike túrákon és a páros bicikliversenyeken, a „bringaturmixon” pedig megkeverhette a saját italát, aki tekert.

 

 

A BFK célja az volt, hogy bátorítsák azokat, akik most szeretnének váltani erre a közlekedési eszközre, hiszen már folyik a Kerékpáros Kertváros tervezése.

 

Így teszik vonzóbbá a kerékpározást

A BFK arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedésekkel, programokkal lehetne javítani az elővárosi kerékpározás feltételeit, mivel lehetne még többeket rávenni a kerékpározásra. A visszajelzések pedig megerősítették:

ha jobb minőségű, megfelelő nyomvonalon haladó útvonalak vezetnének a főváros felé, a mostaninál többen mennének bicajjal a vonathoz, hévhez vagy buszhoz, sőt, egyesek egészen Budapestig tekernének.

 

 

Az agglomerációban élők hamarosan online javaslatokat is tehetnek a kerékpárhálózattal kapcsolatban.

A Kerékpáros Kertváros stratégia célja, hogy a Budapesttel szomszédos, illetve közvetlen határos településen élők biciklivel is biztonsággal jussanak el a legközelebbi vasút, hév-, vagy buszállomásra és ott is tudják hagyni a járművet.

 

 

Az összes megállót megvizsgálták

A BFK a tervek szerint több ezer kerékpárnak hoz létre tárolót. A fővárosba vezető mind a tizenegy vasút- és mind a négy hévvonal összes megállóját megvizsgálták és csaknem 50 helyszínt választottak ki, ahol 3250 autóparkolót (P+R) és 2200 férőhelynyi kerékpártárolót (B+R) építenek.

Mindez nemcsak a közlekedési módok közötti könnyű váltást, a fenntarthatóbb közlekedési módok elterjedését, hanem az aktív és egészséges életmód elterjedését és klímavédelmi célokat is szolgálja.

A Balaton-Budapest kerékpárút Biatorbágy és Etyek közötti szakaszát már ősztől birtokba vehetik a biciklisek, erről korábban részletesen írtunk.

HelyiútépítésBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)kerékpáros fejlesztés