2022.08.12, Péntek
Elkezdődött a faültetés a Blaha Lujza téren
Fotó: BKK/Nyirő Simon

Elkezdődött a faültetés a Blaha Lujza téren

Budapesti Közlekedési Központ

2021.11.29. 18:48

Összesen 80 fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre, a faültetési munkák első üteme november 25-én, csütörtökön kezdődött a legnagyobb növénykazettában.

Hirdetés

Összhatásában jelentősen zöldebb lesz a megújuló Blaha Lujza tér, ahol november 25-én, csütörtökön kezdték ültetni az új fákat. A felújítás a terveknek megfelelően halad, a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át.

A tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, ez azonban a felújításnak köszönhetően jelentősen megváltozik.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek, előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához.

A tervezők többször egyeztettek a leendő kezelővel az új fák fenntarthatósága érdekében. Az új növények kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, valamint az, hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak a tér használóinak. Szakértők szerint érdemes inkább fiatal, de többször iskolázott fákat ültetni, hiszen azok hamar utolérik és lehagyják növekedésben a túlkoros társaikat.

A fajtahasználat kifejezetten változatos, ezt erősíti a szabálytalan hatású, ligetes telepítés is. Az első, csütörtökön kezdődött ütemben ezeket a fafajtákat ültetik a Blaha Lujza térre:

• 6 oszlopos berkenye;
• 5 sárga termésű berkenye;
• 3 díszgalagonya;
• egy korai juhar;
• egy vörös tölgy;
• egy ezüst hárs;
• egy egybibés galagonya, valamint
• egy nagylevelű hárs.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A téren lévő fák állapotáról minősített favizsgáló készített szakvéleményt. A faállomány megújulásáról, valamint az értékek megőrzéséről a BKK szeptemberi közleményében írt részletesen.

A meglévő és az újakkal együtt 89 fa lesz a téren, emellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a terület élhetőségét, illetve javítják a mikroklímáját. 

HelyiBudapestBlaha Lujza térfaültetésútfelújítás