2024.03.29, Péntek
Kiállításokkal vette kezdetét az MKE jubileumi programsorozata
Illusztráció, pixabay.com

Kiállításokkal vette kezdetét az MKE jubileumi programsorozata

MTI

2021.11.07. 09:00

Az MKE150 részeként az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre hívják az érdeklődőket.

Hirdetés

Kiállításokkal vette kezdetét szombaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem MKE150 elnevezésű jubileumi programsorozata, amelyen tematikus séták, konferenciák, előadások és tárlatvezetések is várják az érdeklődőket.

Szombaton nyílik a Modellállítás - Az emberi test képi konstrukciói című reprezentatív kiállítás, amely festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását - tájékoztattak róla a szervezők.

Az eredeti műtárgyakon és archív dokumentumokon keresztül követhető lesz, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása. A tárlaton a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János - munkái mellett, kortárs alkotók - Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián - művei szerepelnek.

A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény anyagára épít, többek között Székely Bertalan anatómiai rajzaira, de a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is láthatók lesznek festmények, rajzok.

Szombaton "Adtál, uram, esőt, de nincs köszönet benne" címmel hallgatói kiállítás is nyílt az intézmény aulájában. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg az egyetem mindennapi működését és az oktatást. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett hagyományos művészeti műfajok is megjelennek, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással.

A kiállító művészek Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea és Puskás Melitta Flóra lesznek.

Az MKE150 programsorozat további reprezentatív kiállításai közül az És mégis mozi a föld! IMXXX - Intermédia retrospektív című tárlat decemberben, míg A régi-új Műcsarnok című bemutató februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és az egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor. 

A jubileumi sorozat a kiállítások mellett más programokat is kínál. Egyebek mellett tematikus sétákat szerveznek az Andrássy úti főépületben és az Epreskertben, de elindul az intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív album is, amely az intézmény gyűjteményeit mutatja be.

Az MKE150 részeként az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre hívják az érdeklődőket.

HelyiMűvészetképzőművészeti kiállításkiállításprogramok