2021.11.30, Kedd
Tervpályázatot hirdetnek a fővárosi Városháza park megújítására
Fotó: MTVA

Tervpályázatot hirdetnek a fővárosi Városháza park megújítására

MTI

2021.11.08. 15:27

Egy nyitott városházát képzelnek el, szeretnék az épületet kulturális és közcélokra megnyitni.

Hirdetés

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületi Városháza park megújítására, a beérkező pályaműveket jövő tavasszal bírálják el - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely közölte: Budapest egyik szégyenfoltja a Fővárosi Önkormányzat épületének parkolásra használt udvara, és egyik nagyon fontos választási ígérete volt, hogy ezt a területet visszaadják a budapestieknek; a munka 2023-ban kezdődhet.

A főpolgármester elmondta, nyitott városházát képzelnek el, szeretnék az épületet kulturális és közcélokra megnyitni.

Ezzel párhuzamosan zajlik a Merlin Színháznak korábban helyet adó, a Gerlóczy utcában található volt trafóház, valamint a városháza hátsó homlokzatának felújítása. A városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában tervezik elhelyezni a Budapest Galériát.

 

Megújul a Merlin Színház volt épülete is

Karácsony Gergely közölte: a főváros vezetésének határozott célja, hogy továbbra is tulajdonosa maradjon az épületegyüttesnek. "Ebben az önkormányzati ciklusban a budapestiek sokkal közelebb kerülhetnek majd a fővárosi önkormányzat épületéhez is" - mondta, hozzátéve:

az érintett területre parkot képzelnek, amelyet a lehető legtöbb közösségi célra szeretnének majd használni.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, jövő áprilisban hirdetnek majd eredményt a tervpályázaton, a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 12 millió forint áll rendelkezésre. Szeretnék, hogy a létrejövő park otthonul szolgáljon majd azoknak, akik a környéket használják. A tervpályázat bírálóbizottságában a főváros képviselői mellett helyet kaptak az állami szervek, a szakmai szervezetek, az V. kerület képviselői is. A testületbe civilek is jelentkezhetnek majd egy nyilvános pályázat útján - közölte a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius Gábor kérdésre válaszolva elmondta, a Merlin Színház volt épületének vegyes funkciót szánnak: olyan kialakítást terveznek, amely konferenciákra, közösségi tevékenységekre és kulturális eseményekre is alkalmas.

A varoshazapark.budapest.hu oldalon közzétettek szerint a tervpályázatot november 24-én hirdetik meg, a pályaműveket 2022. március 21-ig lehet beadni. Eredményhirdetés 2022. április 29-én lesz.

HelyiBudapestműemlékfelújításparkolók