2024.04.20, Szombat
A zöld megjelenés az egyik legfőbb cél az új zuglói városközpont kiépítésénél
Látványterv: Bayer Property/Zaha Hadid Architects

A zöld megjelenés az egyik legfőbb cél az új zuglói városközpont kiépítésénél

portfolio.hu

2021.12.28. 09:00

Az átfogó városfejlesztésben szivacsrácsos modell hasznosítja újra az esővizet, emellett energiatakarékos hőszivattyús rendszereket, illetve a legkorszerűbb hővisszanyerős légtechnikát alkalmazzák.

Hirdetés

Néhány hónap, és rajtol az évtizedeket meghatározó városfejlesztés Zuglóban – derült ki a Portfolion a Király Mártonnal készített interjúból. A Bayer Construct cégcsoportjához tartozó ingatlanfejlesztő, a Bayer Property Zrt. szenior projekt menedzsere részletes beszámolót adott a 8 éven át tartó zuglói beruházásról, amelynek bejelentését novemberben lapunk is megírta. A projektben megújul a főváros XIV. kerületének városközpontja: a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti, csaknem hét hektáros területet a Bayer Property Zrt. fejleszti a Zaha Hadid Architects tervei alapján.


Minden lakóház első emeletén tetőkert lesz

Király Márton zuglói projekt egyik legfontosabb céljaként emelte ki a zöld megjelenést. „A stílusnegyed újfajta megfogalmazásával fel fogjuk húzni ennek a területnek a renoméját és a színvonalát, áttörve azokat a gátakat, amitől most kevésbé fejlett, kevésbé esztétikus a környezet.”

Szavaiból kiderült, a hét hektáros területből 35 ezer négyzetméter lesz parkosított felület. „Ez csak a földszint, emellett minden lakóháznak az első emeletén tetőkert lesz, illetve ahol tudunk, zöldtetőt helyezünk el. Ezeknek a hőszigetelő és ökológiai hatása nagyon fontos, de segítenek a vízgazdálkodásban, a levegőtisztításban.”


Hőszivattyús rendszerek és a legkorszerűbb hővisszanyerős légtechnika

Arra is kitért, hogy a Bayer Property korszerű gépészeti megoldásokat tervez a projektbe. „Energiatakarékos hőszivattyús rendszerek, illetve a legkorszerűbb hővisszanyerős légtechnikát fogjuk alkalmazni. Ugyanígy járunk el a zöldfelületekkel, valamint a vízgazdálkodással, a projekt fontos eleme, hogy szivacsváros modellre készült, ez azt jelenti, hogy az esővizet nem engedi ki a területről, csak vészhelyzet esetén.

A többségét a területen belül hasznosítjuk, szikkasztjuk, mosdók öblítésére használjuk, vagy locsolunk vele.”

Király Márton kérdésre válaszolva azt is részletezte, hogy mekkora előnyökkel jár – mind a minőség, mind a költségek szempontjából - , hogy a cégcsoporton belül tudják megoldani a tervezést, az előregyártást és a generálkivitelezést is. Emellett az interjúból az is kiderült, hány új lakás épül, hol használnak majd előregyártott elemeket, melyik lesz a projekt első épülete, de még az is, hogy milyen új szolgáltatások várják majd a környékbelieket.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

HelyiingatlanfejlesztésZuglóBayer Construct Kft.Bayer Property