2024.04.24, Szerda
A Szent Margit Gimnázium Nívódíjas tornacsarnoka a Mapei ipari padlójával készült el
Fotók: Mapei Kft.

A Szent Margit Gimnázium Nívódíjas tornacsarnoka a Mapei ipari padlójával készült el

Mapei Kft.

2022.01.15. 08:30

A közlekedő ipari padlójának kialakításához a szakemberek mosott kaviccsal kevert ULTRATOP különleges hidraulikus kötőanyagokon alapuló, ultragyorsan szilárduló, önterülő kiegyenlítőanyagot használtak.

Hirdetés

A XI. kerületi Villányi úton, a Szent Margit Gimnáziumban új tornacsarnokot épített a Laterex Építő Zrt., amely tavaly év végén középület - oktatás kategóriában Nívódíj nyertes lett. Az épület a Gellért-hegy lankáin szinte beleilleszkedik a tájba. A többféle igényt is kielégítő nagy tömböt részben a domboldalba süllyesztették, így a neobarokk gimnázium épületének dominanciáját megőrizték.

A közlekedő padlójának kialakításához a kivitelező Concretin Kft. a Mapei termékmegoldásait alkalmazta 230 négyzetméteren.

Fotók: Mapei Kft. 

A betonhoz képest sokkal egyenletesebb felszín jött létre

A 3,5 méter széles és 30 méter hosszú folyosót teljesen szétrepedezett állapotban találták. Erre a problémára keresett megoldást a megrendelő, mert a kivitelezés egyik legfontosabb szempontja a bontás elkerülése volt. A közlekedő ipari padlójának kialakításához a szakemberek mosott kaviccsal kevert ULTRATOP különleges hidraulikus kötőanyagokon alapuló, ultragyorsan szilárduló, önterülő kiegyenlítőanyagot használtak a meglévő beton burkolat kiegyenlítésére és simítására. Az aljzat nagyon hullámos volt, mindössze 13 milliméter maradt a műgyanta rétegnek, így hatalmas kihívást jelentett a megvalósítás. 

„A környezet és a beton rossz minősége ellenére az építész nagyon elégedett volt a végeredménnyel”

-fejtette ki Végh Zoltán, a Concretin Kft. ügyvezetője.

A betonhoz képest egy sokkal egyenletesebb felszínt kapott a megrendelő. A kivitelezés különlegességét az extrém kis rétegvastagság adta. Védőkezelésként MAPELUX OPACA matt wax réteget vittek fel a felületre.  

Régi anyagok modernizálva

A 30-40 évvel ezelőtt gyakran használt műkő padlót elsősorban étkezők és ünnepi termek burkolataként használták, ugyanígy a metlachi lapokat, amelyek a panelházak - például a József Attila lakótelep - konyháit, vizeshelységeit és folyosóit jellemzik a mai napig. Ezen anyagok kis modernizálással újra divatba jöttek.

Az ULTRATOP, ULTRATOP TERRAZZO és LOFT termékek modern cementes anyagok és műgyanták speciális keverékei, melyeket vagy előre színezve vagy utólag színező pasztákkal lehet a belsőépítészeti igényekhez igazítani.

Felületi megjelenésük, UV stabilitásuk és csúszásmentességük különböző lakkokkal, bevonatokkal és viaszokkal jól szabályozhatók, ezzel elérve a tartós, biztonságos és karbantartható végeredményt. Ezen burkolatok 3-4 millimétertől akár több centiméter vastagságban is felvihetők, visszacsiszolhatók, felújíthatók. Karbantartásuk jól tervezhető és időszakosan szükséges is. Felületük védelmét lakkok és viaszok kombinációjával kell megoldani, hogy a végeredmény hosszantartó legyen.

Az ULTRATOP LOFT glettbeton esetében még a dilatációmentes kivitelezés sem lehetetlen, akár nagy egybefüggő felületeken sem.

Egyedi burkolatok a dizájn világában

Ami pedig a dizájnt illeti, a kivitelezők által használt adalékanyagok - legyen az márvány zúzalék, gyöngy, kagyló, üveg vagy más egyéb - hozzákeverésével a végső megjelenés formája gyakorlatilag végtelen.

Mivel a burkolat a helyszínen, nagy bedolgozási idő és élő munka ráfordítással készül, ezért az eredmény egyszeri, megismételhetetlen, ezért minden esetben egyedi.

A tartós burkolatok és végeredmény érdekében fontos a jó anyagválasztás. Az ULTRATOP LOFT-ot vagy más néven glettbetont olyan kisforgalmú terekhez, otthonokhoz, irodákhoz ajánlják, ahol az igénybevétel alacsonynak mondható és a szennyfogó rendszert is úgy tudják kialakítani, hogy az épületbelsőbe a legkevesebb szennyeződés, elsősorban kvarchomok kerüljön. Ez az anyag helyszíni kivitelezéssel kerülhet vízszintes és függőleges felületre, sőt akár mennyezetre és lépcsők burkolására is alkalmas.

Az ULTRATOP-ot natúr és csiszolt hatással olyan - akár nagy forgalmú - terekhez ajánlják (például raktárhelységek, garázsok), ahol a rendszeres karbantartás nem okoz gondot és tervezetten el is végzik azt, illetve ahol a dilatáció elhelyezése nem jelent dizájn problémát, valamint jól tervezhető.

A Terrazzo burkolatokat elsősorban olyan exkluzív helyekre javasolják, ahol a felületek védelmére tervezett rendszeres karbantartást végeznek és a dilatáció megjelenésével is számolnak. Ezek a burkolatok négyzetméter bekerülése több százezer forint is lehet attól függően, hogy milyen adalékanyagot, díszítőelemet használnak és milyen vastagságban viszik fel a felületekre.

ADATOK

Referencia: Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka

Mapei termékekkel végzett munkálatok: ipari padló

Helyszín: Budapest

Kivitelezés éve: 2020.

Generálkivitelező: Laterex Kft.

Tervező: Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely

Ipari padló kivitelező: Concretin Kft.

Mapei partnerkereskedő: Mapei Kft., Budaörs

Mapei kapcsolattartó: Nagy Sándor

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK:

Ipari padló: Ultratop, Mapelux Opaca

Galéria

HelyiBudapestMapei Kft.tornateremLaterex Építő Zrt.Concretin Kft.