2024.04.19, Péntek
Így készül a Somfa Liget lakópark következő üteme
Fotók: magyarepitok.hu

Így készül a Somfa Liget lakópark következő üteme

magyarepitok.hu

2022.02.19. 07:30

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. generálkivitelezésével létrejövő lakóháznál az elkészült alaplemezszakaszon a pincei vasbetonszerkezeteket készítik.

Hirdetés

A X. kerületi Somfa utca 5/a házszám alatt jelenleg egy 144 lakásos lakóház épül. A társasház a Somfa Liget Lakópark VII. ütemeként valósul meg. A projekt beruházója az OTP Ingatlan Zrt., míg a generálkivitelezési munkákat az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) nyerte el.

A lakóház a Somfa utca, Ceglédi út, Fertő utca által határolt területen helyezkedik el, melynek pinceszinti alapterülete mintegy 4200 négyzetméter. Az újabb társasház építését a jelentős - a környéken felépülő modern lakások iránti - kereslet indokolta.

Fotók: magyarepitok.hu

Az alaplemez készítésén dolgoznak

Nagy Imre, az ÉPI létesítmény-főmérnöke elmondta, a projekt keretében elvégzik a földmunkákat, a víztelenítést, a szerkezetépítési munkákat, valamint a teljes generálkivitelezésért is a vállalat felel.

Az ÉPI 2021 szeptemberében kezdett el dolgozni a területen a földmunkálatok elindításával. Jelenleg az alaplemez készítése folyik. Az elkészült alaplemezszakaszon a pincei vasbetonszerkezetek készülnek. „Egy darut már január elején felállítottunk, a másodikat pedig február 21-22-én tervezzük megépíteni” – tette hozzá a létesítmény-főmérnök.

A pincei szerkezetek befejezése után kezdődik a földvisszatöltés, majd a szükséges leterhelőszerkezetek elkészülte után következik a víztelenítés befejezése. A földszinttől az épület alapterülete lecsökken

– magyarázta a szakember.

Folyamatosan vákuumos víztelenítést végeznek

Az épület viszonylag egyszerű geometriai kialakítású, így az ÉPI által használt nagytáblás falzsaluval és alutáblás födémzsaluval jól építhető.

A kihívást az jelenti, hogy

az alaplemez alsó síkja mintegy 2 méterrel lejjebb található a jelenlegi talajvízszintnél, így folyamatos vákuumos víztelenítés szükséges.

A talajvizet végső állapotban a vízzáró vasbetonszerkezetek, illetve a két síkban elhelyezett vízzáró munkahézag- és dilatációs szalagok fogják kizárni.

A szerkezetépítési munkák tervezett befejezési határideje 2022. szeptember 15., míg a teljes generálkivitelezés várhatóan 2024 első negyedévében zárul le.

Galéria

HelyiBudapestlakóparkÉpszerk-Pannónia Invest Kft.társasházakOTP Ingatlan Zrt.