2024.03.29, Péntek
Zöldebb pályára lép a főváros egyik forgalmas sugárirányú útja
Fotó: bkk.hu

Zöldebb pályára lép a főváros egyik forgalmas sugárirányú útja

magyarepitok.hu, bkk.hu

2022.04.12. 12:29

A jelenleginél jelentősen zöldebb és élhetőbb lehet a Mester utca belső szakasza a felújítás után.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ tavaly novemberben indította meg a közbeszerzési eljárást a IX. kerületi Mester utca belső szakaszának - egészen pontosan a Ferenc körút és a Haller utca közötti szakasz felújításának tervezésére.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a Mester utca felújítása keretében az engedélyezési tervek és kiviteli tervek készítése a Create Value Kft. feladata lesz.

 

A kerékpárosok és a fák is jól járnak

A BKK honlapja szerint a jelenleginél jelentősen zöldebb és élhetőbb lehet a Mester utca belső szakasza a felújítás után. „Egy közterületi aktivitásokban gazdag, hosszabb távú időtöltésre is alkalmas, klimatikus viszonyoktól védett közterület” – ilyenné válhat az utca belső szakasza, ha megvalósulnak az elképzelések.

A tervezési terület mintegy 780 méter. Ennek teljes szakaszán két vágányon villamos közlekedik, vágányzónája végig gépjárművel járható, jelenleg a közúti forgalom előtt nem elzárt. A közút a villamospálya mellett - szakaszonként változó kialakítással - jellemzően 2*1 sávos, melyet parkolósáv kísér.

A legfőbb szempontok a tervezés során,

hogy az utca kerékpáros- és gyalogosbaráttá váljon, illetve a XXI. századi igényeknek és elvárásoknak megfelelő, a jelenleginél jelentősen zöldebb, egyúttal élhetőbb legyen.

A kerékpárforgalmi fejlesztés ezért szintén a tervezés részét képezi. Az útpálya mindkét szélén értékes fasor található, melynek állapotvizsgálata, pótlása, valamint a lehetséges helyeken esőkertekkel történő bővítése, kertészeti és tájépítészeti fejlesztése ugyancsak a tervezési feladat részét alkotja.

HelyikerékpárútBudapestútfelújításBKKCreate Value Kft.