2024.04.23, Kedd
Régi ismerős a pesti utcákon: szombaton útjára indul a retró troli
Fotó: BKK / Nyirő Simon

Régi ismerős a pesti utcákon: szombaton útjára indul a retró troli

Budapest Közlekedési Központ

2022.05.20. 14:51

Egy régi ismerőssel, a ZiU-9 trolibusszal találkozhatnak a budapestiek május 21-én, e hét szombaton a 70-es trolibusz vonalán. Az elmúlt évtizedek egyik meghatározó járműve R70-es jelzéssel újra kigördül a garázsból, és egy napig az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Kossuth Lajos tér között közlekedik. A retró trolira érvényes jeggyel, vagy bérlettel lehet felszállni.

Hirdetés

A fővárosban már a II. világháborút megelőzően is járt trolibusz, de a jelenlegi rendszer kiépítése csak a negyvenes évek második felében kezdődött meg. Az első, jelenleg is üzemelő vonal 1949-ben nyílt meg és a 70-es számot kapta.

Az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Kossuth Lajos tér közötti vonalon a hetvenes évek közepétől üzemeltek a ZiU-9 típusú trolik, amelyek tíz évvel ezelőttig, egészen 2012-ig szolgálták a fővárosi utasokat. Jellegzetes hangjuk és külsejük miatt évtizedeken keresztül a budapesti utcák meghatározó szereplőjévé váltak.

Ezen a hétvégén visszatér a troli: R70-es jelzéssel a 70-es vonalon találkozhatnak az érdeklődők a BKV Zrt. által megőrzött és felújított több mint negyven éves járművel május 21-én, e hét szombaton.

A R70-es trolibuszt a BKK normál díjszabása szerint lehet igénybe venni, menetrendje a BKK oldalán érhető el.

HelyiBKKtrolibusztömegközlekedésretró