2024.04.19, Péntek
A Puskás Arénával összekötve jöhet létre a Nemzeti Korcsolyázó Központ
Látványtervek: Nemzeti Korcsolyázó Központ - BORD Építész Stúdió (bordstudio.hu)

A Puskás Arénával összekötve jöhet létre a Nemzeti Korcsolyázó Központ

magyarepitok.hu, TED

2022.07.12. 07:30

A Bord Építész Stúdió Kft. tervezésével többek között új elemként integrálnak a sportlétesítmény kiviteli terveibe egy közel 10 ezer négyzetméteres mélygarázst, valamint egy térszint alatti kapcsolatot a Puskás-stadionnal.

Hirdetés

Átterveztetik a fővárosi Istvánmezei úton felépíteni tervezett Nemzeti Korcsolyázó Központot: a nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Sportközpontok közölte az uniós közbeszerzési értesítőben.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2017-ben egy kormányhatározatban döntöttek a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítéséről, melynek a Bord Építész Stúdió Kft. nyerte meg a létrehozására kiírt nemzetközi tervpályázatát. Az tájékoztatásból most kiderült, a sportközpontra kiírt újabb tervezési közbeszerzést ugyancsak az eredeti tervező, a Bord nyerte meg, több mint nettó 2 milliárd 774 millió forint értékben.

A cég feladata a világversenyek megrendezésére is alkalmas, minimálisan nettó 70 000 négyzetméteres sportlétesítmény módosított építési engedélyezési, bontási és kiviteli terveinek elkészítése.

 

Látványtervek:  BORD Építész Stúdió (bordstudio.hu)

 

A XIV. kerületi jégpalota a Budapesti Olimpiai Központ területén, a Millenáris és a Kisstadion elbontásával épül fel. A teljesen fedett létesítmény fő funkcionális eleme

egy 400 méteres fedett gyorskorcsolyapálya lesz, mindemellett kialakítanak benne 4 darab 60x30 méteres gyakorló jégpályát, valamint egy 150 szobás sportszállást és egy kétmedencés uszodát is.

 

Térkép: nkk.hu - a leendő sportlétesítmény helyszíne

 

Térszint alatti összeköttetés jön létre a Puskás Arénával

Az újjá tervezés azért vált szükségessé, mert időközben az istvánmezei Budapesti Olimpiai Központ egyéb létesítményeinek (Puskás Aréna; BOK csarnokok; Puskás körüli környezetrendezés) fejlesztése kapcsán felmerült a jelenlegi tervek módosításának igénye, ami miatt számos változtatásra kerül sor a Nemzeti Korcsolyázó Központ előkészítésének műszaki tartalmában is - a jogerős építési engedélyezési tervek módosításával - indokolták a közleményben. Ennek érdekében a tervezőknek új elemként kell integrálniuk a létesítmény tervébe

egy közel 10 ezer négyzetméteres és ideálisan 250 parkolóhely számára alkalmas mélygarázst, továbbá mintegy minimum 2500 négyzetméternyi térszint alatti kapcsolatot a Puskás-stadionnal.

 

 

Mindemellett a tervezők feladatát képezi többek között az alábbi tervek megvalósítása is:

  • a programmódosítási igényből következett jégpályák, uszoda, szálláshelyek, iroda, fitnesz, és kerékpáros létesítmény átalakítása,
  • az eredeti nettó, mintegy 70 000 négyzetméterhez képest az alapterület növelése körülbelül 10 000 négyzetméterrel,
  • a jelenleg 8 000 fős lelátó létszámcsökkentése maximum 5 000 fősre, ezzel együtt a sport- és csatlakozó szolgáltatási funkció bővítése (Például vizsgálandó egy sportegészségügyi részleg kialakításának lehetősége), valamint
  • szükség szerint a környezetrendezés módosítása is a közlekedés, és a létesítmény változásai miatt.

A közleményben hozzátették ugyanakkor azt is, hogy a Breeam minősítés megszerzése nem szükséges az épülethez.

 

 

Galéria

HelyisportcsarnoksportberuházásokBord Építész StúdiójégkorcsolyaNemzeti Korcsolyázó Központ