2024.03.29, Péntek
Egyszerre lesz 332 szobás szálloda és irodaház: elkészült a Népliget melletti új épület szerkezete - videó
Fotók: WING

Egyszerre lesz 332 szobás szálloda és irodaház: elkészült a Népliget melletti új épület szerkezete - videó

magyarepitok.hu

2022.07.19. 16:55

A SWIETELSKY munkájával mérföldkőhöz érkezett a Liberty irodaház kivitelezése.

Hirdetés

Többször is részletesen írtunk a Népliget közelében kiépülő új irodanegyedben található Liberty irodaházról, melynek alapozási munkáit a HBM Soletanche Bachy Kft. végezte el, szerkezetépítését pedig a SWIETELSKY Magyarország Kft. Arról pedig már a beruházó WING tájékoztatta lapunkat, hogy az épület júniusban a tervezett időpontban érte el a szerkezetkész állapotot.

 

Fotók: WING

A fővárosi IX. kerületi Könyves Kálmán körúton helyet kapó, két szárnyból álló, többfunkciós épület részben irodaszinteknek, részben pedig egy 332 szobás ibis/Tribe hotelnek is helyet ad majd – derül ki a közleményből, illetve emlékeztetnek: a Liberty a szintén a WING fejlesztésében épült, Telekom székház mellett kap helyet.

Az irodai részek 2023 tavaszától, míg a szállodák 2023 őszétől nyitják meg kapuikat, így ez lesz az első Magyarországon átadott Tribe Hotel. A második ütem északi szárnyában irodaszintek találhatóak, melyek átadása szintén 2023 őszére tervezett.

 

 

Az épületben a kétféle funkciót elkülönülten, egymást kiegészítve alakítják ki. Az iroda és a hotel szintek külön lobbyból lesznek megközelíthetők, a szállodai szobák az 5-8. emeleten kapnak helyet. A földszinten egy 250 fő befogadására alkalmas konferenciaterem is várja majd a látogatókat. Kiemelik még:

az épületben megtalálható lesz egy ökológusok által összeállított növényzet és vízfelület alkotta belső kert, illetve a tetőn sportpályák, futópálya és pihenőkertek nyújtanak majd aktív kikapcsolódási lehetőséget. 

 

Stábunk a szerkezetépítési munkák befejezése előtt nem sokkal, májusban járt az építkezésen és látványos videót készített az utolsó fázisról. 

 

 

Már az építkezés során is egyedi megoldásokat használtak a kivitelezők

Mint írják, a Liberty irodaház nem csak megnyitása után kínál majd egyedi megoldásokat, hanem már a kialakítása és szerkezetének építése során is számos sajátos elemet használtak. Az épület megtervezése során nem csak a látvány, de a funkcionalitás is nagyon fontos szempont volt, ennek megfelelően pedig

az előregyártott betonból készült, szintenként kinyúló párkányok nem csak markáns építészeti elemként szolgálnak, hanem az emeletek közötti tűzgátak, az ablaktisztító járdák és a díszítő lamellákat tartó szerkezetek is egyben.

 

 

A ferde párkányokba merev acélbetéteket helyeztek el, így téve a karcsúra tervezett formát állékonnyá.

További érdekességek még az építkezésről:

  • A HBM által végzett alapozás során kiásott gödröt körülbelül 35 olimpiai úszómedencényi vízzel lehetne feltölteni.
  • A SWIETELSKY munkájával elkészült szerkezetépítés során nagyjából 34.000 köbméter betont használtak fel, ami egy darabban egy körülbelül egy 32,5 m oldalhosszúságú kockát töltene ki.
  • Összesen mintegy 3600 tonna betonacélt építettek be az épületbe, ami 2200 darab átlagos személyautó vagy 20 db üres Boeing-747-es súlyának felel meg.

 

 

A környezettudatosság már a tervezésnél is fontos volt

Végül fontos kiemelni, hogy a Liberty projektjénél a környezettudatos megoldások is nagy szerepet kaptak a tervezésnél és kivitelezésnél: az épület a BREEAM Excellent környezetvédelmi minősítést célozza meg. Ennek jegyében az épületben energiahatékony berendezések, például hővisszanyerős szellőzőgépek, illetve alacsony fogyasztású LED lámpatestek és alacsony vízfelhasználású szaniterek is helyet kapnak. Az egyre elterjedtebb elektromos gépjárművek töltési lehetőségét pedig elektromos töltőállomások biztosítják.

 

Galéria

HelyiBudapestszállodaberuházásSwietelsky Magyarország Kft.Wing Zrt.irodaHBM Kft.