2024.04.18, Csütörtök
Közös felelősségünk a klímavédelem: a Market 6.0 székházban kezdődött meg az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete programsorozat
Fotók: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Közös felelősségünk a klímavédelem: a Market 6.0 székházban kezdődött meg az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete programsorozat

magyarepitok.hu, HuGBC

2022.09.13. 13:25

A Market Építő Zrt. óbudai 6.0 székháza adott otthont az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete nyitóünnepségének, ahol Green Walk zöldépület-bejárás keretein belül mutatták be a magasépítő cég fenntartható megoldásokkal épült irodaházát.

Hirdetés

Szeptember 12-én megkezdődött a Nemzetközi Zöld Építés Hete: a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) idén a „Zöld épületet mindenkinek” mottóval hirdette meg hazai eseménysorozatát, csatlakozva a World Green Building Council #BuildingforEveryone szlogenjéhez.

Az öt napos eseménysorozat egyik fő célkitűzése, hogy megvalósult példákon és jó gyakorlatokon keresztül mutathassák meg napjaink egyik legfontosabb kérdésére a válaszokat: hogy hogyan érdemes cselekedni, hogy mindannyian egy fenntarthatóbb, és jövőtudatosabb épített környezetben élhessünk.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

 

A megnyitónak és az első programnak a Market Építő Zrt. Market 6.0 névre keresztelt székháza adott otthont, így az érdeklődők első kézből szerezhettek tapasztalatot a vállalat fenntarthatóságról vallott elveiről, illetve a Green Walk zöldépület-bejárás keretén belül szakmai vezetéssel is megismerhették a számos innovatív megoldással felruházott irodaházat.

Az eseményt Lánszki Regő Balázs, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész, az esemény védnöke nyitotta meg.

A rendezvényen továbbá részt vett és beszédet tartott:

  • Barta Zsombor fenntarthatósági szakértő, a HuGBC elnöke, valamint
  • Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Báthory Balázs innovációért felelős vezérigazgató-helyettes.

 


A környezettudatosságra és a hatékonyságra is kiemelkedő példát mutat a Market 6.0 székháza

A megnyitót követő Green Walk keretén belül Báthory Balázs, F. Kovács Attila designer-belsőépítész, Szüle Péter, a Lean Tech Kft. vezető tervezője és Katona Sándor, a Be Light operatív igazgatója szakmai vezetésével nyílt lehetőség bejárni a vállalat központját. Az épület amellett, hogy a cég minden szakmai tudását és tapasztalatát magában hordozza, a fent említett kérdésre is kiváló példát mutat: az irodaház minden pontján előtérbe helyezték a fenntartható és környezettudatos megoldásokat.

 

F. Kovács Attila designer-belsőépítész és Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért felelős vezérigazgató-helyettese

 

A székházáról lapunk a 2021-es Irodaházak Éjszakája apropóján részletesen is beszámolt. A Maket 6.0 neve is árulkodó, ugyanis az épület immáron a Scheer Sándor vezette cégcsoport hatodik irodaháza a cég megalakulása óta eltelt 26 év alatt.

Az 5500 négyzetméteres székház a Marketre jellemző tempóban, mindössze 8 hónap alatt épült meg, megépítésekor pedig azt a célt tűzték ki, hogy egy különleges, rendkívüli hatékonysággal bíró épületet alkothassanak.

 

 

Az épület egyszerre tükrözi a funkcionalitást, a racionalitást, valamint a technológiai bravúrokat egy fegyelmezett, hightech cégközpontra jellemző módon megvalósítva.

Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója a megnyitón kiemelte: a cég megvizsgálja magát az építőipar minden területén és szerepében – beruházóként, tervezőként és kivitelezőként – hogy mely újítások és technológiák szolgálhatják a fenntarthatóbb jövőt. Saját működésükben már számos fenntartható elemet bevezettek, és folyamatosan vizsgálják az új lehetőségeket.

 

Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója


Közös felelősségünk a fenntarthatóság

Lánszki Regő Balázs beszédében kifejtette, hogy a modern ember életvitele már nincs összhangban a természettel, az egyensúly kibillent, ezért mindannyiunk közös felelőssége, hogy ki-ki erejéhez és szerepéhez mérten kivegye a részét a fenntartható jövőért zajló törekvésekben.

Az államtitkár üdvözölte a HuGBC programsorozatát és kiemelte, a most megalakult Minisztériumban az általa irányított Építészeti Államtitkárság szintén különös figyelmet szentel a szabályozások és szabványok felülvizsgálatának, hogy a jövőben csak energiatakarékos és energiatermelő épületek jöhessenek létre. Az Államtitkárság nyitott a szakmai véleményekre és az együttműködésre, melyben a HuGBC-re és más hasonló szervezetekre is számít.

 

Lánszki Regő Balázs, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építészeti államtitkára

 

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke rávilágított:

„a fenntarthatóság nem újkeletű gondolat, az utóbbi évek sorozatos válságai azonban a laikusok számára is világossá tették: az ambiciózus klímacélok és az élhető mindennapok érdekében is rendszerszintű gondolkodásra és együttműködésre van szükség.„

A HuGBC ebben a helyzetben a jó gyakorlatok megosztásával és elérhetővé tételével szeretne cselekedni. Barta Zsombor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabályozók és akár a finanszírozók is egyre markánsabban támasztanak követelményeket a fenntartható megoldásokkal kapcsolatban, erre az olyan keretrendszerek jelenthetnek támpontot, mint az EU Taxonómia, amelynek ingatlanokra vonatkozó hazai adaptációjában a HuGBC is szerepet vállalt.

 

Barta Zsombor fenntarthatósági szakértő, a HuGBC elnöke

 

A HuGBC Nemzetközi Zöld Építés Hetének öt napon át tartó programjai során személyes és online találkozások adnak lehetőséget a tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok megosztására és a közös gondolkodásra. A Nemzetközi Zöld Építés Hetének részletes programja és az egyes eseményekre való regisztráció erre a linkre kattintva található.

 

 

Galéria

HelyikörnyezetvédelemfenntarthatóságMarket Építő Zrt.megújuló energiafenntartható építési megoldásokMagyar Környezettudatos Építés EgyesületeNemzetközi Zöld Építés Hete