2024.04.19, Péntek
Régóta várt fejlesztés valósul meg a XV. kerületben: elindult az útfelújítás Újpalotán
Fotók: BKK/Nyirő Simon

Régóta várt fejlesztés valósul meg a XV. kerületben: elindult az útfelújítás Újpalotán

BKK

2022.09.06. 07:30

A STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében csaknem egy év alatt megújul a XV. kerületi Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca, emellett új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, valamint akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót is.

Hirdetés

Megkezdődött a tervezett útfelújítás Újpalotán: csaknem egy év alatt megújul a XV. kerületi Erdőkerülő utca és Zsókavár utca – tájékoztatott a BKK.

A fejlesztésről korábban lapunk is beszámolt, a projekt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, a STR Mély- és Magasépítő Kft. munkájával valósul meg. Mint írják, a cég idén június 23-án kötötte meg a felújításra vonatkozó vállalkozási szerződést, a jóváhagyások beszerzése és a közműfeltárások elvégzése után pedig augusztus 22-én vették át a munkaterületet.

A régóta várt rekonstrukció keretében jelentős változások történnek az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában: a szakemberek többek között felújítják az útburkolatot, új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, valamint akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót is.

Ezzel egy időben a BKK korszerűsíti a Szentmihályi út egy részét is, így a felújításra váró útszakaszok együttes hossza csaknem 1,5 kilométer

- tartalmazza a közlemény.
 

Kép: BKK

Korszerűsítik a közvilágítást és felújítják a járdákat is

A projekt első lépésként

már megkezdődtek az ideiglenes forgalmi változások miatt szükséges megállóhelyek, illetve a járda- és az útburkolatok kialakításának munkálatai.

Az Erdőkerülő utca felújítása a 17–27. házszám előtt kezdődik, ahol felújítják a szegélyt és az útpályát. A Zsókavár utcában a korszerűsítés első üteme tervezetten szeptember közepén a belső, villamos felőli forgalmi és parkolósávban veszi kezdetét. Ez idő alatt a forgalmat a külső sávokba terelik.

 

 

A beruházás során a BKK:

  • megújítja az útpályaszerkezet az Erdőkerülő utcában, és a Zsókavár utcában is felújítja a burkolatot, a Szentmihályi út csaknem 225 méteres szakaszán pedig kicseréli a kopóréteget;
  • három új gyalogátkelőhelyet alakít ki a felújítási területen, így a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az útszakasz;
  • akadálymentesíti a 69-es villamos Fő téri megállóhelyét, ezért a járat utasai könnyebben le tudnak szállni a járművekről, az alacsonypadlós villamosokról pedig a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben fel- és leszállhatnak a peronoknál;
  • korszerűsíti a közvilágítást, több helyen felújítja a járdákat, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítja az akadálymentes és biztonságos közlekedést; továbbá
  • 25 új fát, valamint több mint 6500 cserjét ültet.

 

 

Forgalomkorlátozásokra, illetve ideiglenes közlekedési változásokra kell számítani a környéken

„Ez a felújítás egyszerre fontos üzenet az autósoknak, hiszen a gépjármű-közlekedés feltételei nagy mértékben javulnak majd, üzenet a közösségi közlekedést használónak, mert nagyon fontos járatok közlekednek itt, az akadálymentesítés pedig fontos a gyalogosoknak, akiknek a közlekedését új gyalogátkelők is segítik” – hangzott el Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének beszédében a munkakezdés alkalmából rendezett szeptember 5-i sajtóeseményen.

A BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin hangsúlyozta: „Kollégáink nagyon sokat dolgoztak, hogy végre elkezdődhessenek a munkák Újpalotán. Budapest közlekedésszervezőjeként és a projekt beruházójaként mindent megteszünk, hogy az itt lakók és az erre közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgáljuk, az ideiglenes forgalmi változások pedig minél kevesebb kényelmetlenséget jelentsenek. Egy útfelújítás a burkolat cseréjén túl mindig alkalmat ad olyan beavatkozásokra, amelyeknek köszönhetően élhetőbbé tehetjük a várost, ezért a használhatóságra és a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

A XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla elmondta: „Több mint egy évtizede várják az Újpalotán élők, valamint a kerületben autóval és közösségi közlekedéssel utazók az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca felújítását.” Kiemelte: „Meggyőződésem, hogy jövő nyáron közös sikerként ünnepelhetjük a felújított Erdőkerülő utca és Zsókavár utca átadását a jelenlegi városvezetőség döntésének és munkájának eredményeként – amely a budapestiek és a kerületünkben élők, illetve közlekedők érdekeit szolgálja.”

A kivitelezés szükségszerűen forgalomkorlátozásokkal, illetve ideiglenes változásokkal jár. A szeptember 3-án életbe lépő forgalmi változásokról a BKK korábbi közleményében tájékoztatott.

 

 

HelyiBudapestútfelújításStrabagBKKÚjpalota