2024.04.27, Szombat
Saját fejlesztésű technológiáját is alkalmazta a BAUER a Westside Garden lakásainak mélyépítéséhez
Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu és Bauer

Saját fejlesztésű technológiáját is alkalmazta a BAUER a Westside Garden lakásainak mélyépítéséhez

magyarepitok.hu

2022.10.02. 16:30

A Biggeorge Property Nyrt. fejlesztésében már zajlik a XIII. kerületben megvalósuló újépítésű társasház, a Westside Garden szerkezetépítése, melynek speciális mélyépítése során a BAUER Magyarország Kft. többek között egy olyan egyedi műszaki megoldást is alkalmazott, amelyet a saját fejlesztésű technológiájaként fejlesztett ki.

Hirdetés

Újabb lakóingatlan fejlesztésébe kezdett az egyik legnagyobb magyar magántulajdonú ingatlanfejlesztő társaság: Budapest dinamikusan fejlődő kerületének népszerű pontján, a megújuló Ferdinánd-negyedben építi fel a Westside Garden lakásait a Biggeorge Property Nyrt.

A 159 lakást kínáló ingatlan kivitelezése 2022 januárjában vette kezdetét, azóta pedig már javában zajlanak a szerkezetépítési munkálatok a XIII. kerületi Szabolcs utca és a Lőportár köz által határolt területen. A projektben a Biggeorge Property Nyrt. kivitelezéssel foglalkozó leányvállalata, a GroundUp Kft. végzi el a kivitelezési feladatokat, az ingatlan komplex mélyépítési feladatainak ellátásáért pedig a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. felelt.

A két épületben megvalósuló Westside Garden lakásainak nagy része belső kertre néző kialakítást kap, emellett szinte minden lakástípus egyaránt megtalálható lesz az épület Lőportár utcai homlokzatán, és a Szabolcs utca felé is.

Az épület földszintjén üzlethelyiségek és kertkapcsolatos lakások kapnak helyet, az létesítmény alatt pedig egy kétszintes teremgarázst is kialakítanak, ahonnan a lakószintek megközelítését liftek fogjá biztosítani a lakók számára.
 

Fotó: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Számos műszaki előkészületet igényelt a mélyépítés

A projekt előrehaladásával kapcsolatban Hadnagy Dániel, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője ismertette lapunkkal a közel négy hónap alatt megvalósult mélyépítési feladatokat. A munkálatok január elején vették kezdetüket, ahol a szerkezetépítés megkezdése érdekében a szakemberek feladatkörébe tartozott a leendő épület cölöpalapozása, valamint az épület alatt elhelyezkedő kétszintes mélygarázs munkatérhatárolásának és egyben végső teherhorda falának kialakítása.

A beruházás területén két különböző magasságú munkaszintet alakítottak ki, melyek közül a mélygarázshoz kapcsolódó süllyesztett lavírsík kialakítása és résfalas határolása a telek Szabolcs utca felőli részén valósult meg, a cölöpözött alaplemez készítésére pedig a Lőportár köz felőli telekrészen került sor. Hadnagy Dániel az előkészületeket illetően kifejtette, a fejlesztési terület elhelyezkedéséből és adottságaiból kifolyólag, a réselés megkezdése előtt számos megelőző feladatot is el kellett látniuk.

Ezek közé tartozott elsősorban a megrendelő által kialakított rézsű lőttbetonos megtámasztásának kialakítása, illetve mivel az építési terület két oldalát közvetlenül szomszédos épületek is határolják, a szakembereknek el kellett végezniük a meglévő épületek utólagos alapsüllyesztését is.

Fotó: BAUER

Speciális technológiákat is bevetettek a meglévő épületek megóvása érdekében

A projektvezető ezzel kapcsolatban elmondta, az alapmélyítéshez két külön technológiát is alkalmaztak a szomszédos épületek nyomvonala mentén:

Az épületek hatékony megtámasztása érdekében speciális Bullflex cölöpöket alakítottak ki, és talajinjektálással erősítették meg a meglévő alapozásokat.

 „A Bullflex cölöpök alkalmazására azért is volt szükség, mert a réselés közvetlenül a szomszédos épületek mellett zajlott. Ilyen esetekben mindig különleges odafigyeléssel kell dolgoznunk, hiszen a munkálatok során nagyon fontos megóvnunk a meglévő épületeket. Így az alátámasztást végül összesen 60 darab ilyen speciális cölöp beépítésével tudtuk biztosítani Továbbá az egyik szomszéd épület kétszintes mélygarázzsal rendelkezik, ezen a szakaszon pedig horgonyzást sem végezhettünk, végül a kitámasztást acél csőtámaszokkal biztosítottuk.” – ismertette a projektvezető.

Hozzátette, ez az eljárás többek között kiválóan alkalmazható a már meglévő kivitelezési pontatlanságok igazításához is, továbbá egy nagyon biztos módszer arra, hogy a végén hatékonyan megtámasszon egy meglévő épületet. Ezzel a munkafázissal végül 2022 január végére készültek el a szakemberek.

Fotó: BAUER

Kihívást jelentett a minimális felvonulási terület is

Ugyanakkor a projekt során nem csak a szomszédos épületek miatt volt szükség az éppen zajló technológiák külön ütemezésére. Az egyik legnagyobb nehézségét a belvárosi környezetből adódó minimális felvonulási terület jelentette, így a szakembereknek pontosan meg kellett tervezniük a munkafolyamatok sorrendjét. Hadnagy Dániel ezzel kapcsolatban elmondta:

„A Lőportár köz felől abszolút nem lehetett megközelíteni az építkezést, ezért mielőtt felvonulhattunk volna a réselésre, előbb a cölöpözési feladatokat kellett elvégeznünk. Ebből kifolyólag az ehhez szükséges technológiát csak a réseléses szakaszon, a Szabolcs utca felől tudtuk keresztülhozni, melyre nem lett volna lehetőségünk, hogyha a réselést előrébb vesszük.”

Hozzátette: ez másrészről azért is volt fontos, hogy ezt a területet mielőbb átadhassák a megrendelő számára a szerkezetépítésre.

Fotó: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Egy innovatív építési megoldást fejlesztettek ki a legszűkebb helyeken végzett munkákhoz

A helyszín adottságai azonban nem csak magasfokú organizálást, hanem különleges megoldásokat is megköveteltek. A projektvezető az itt megvalósult feladatokat illetően projekt egyik specifikus technológiai eljárását emelte ki. Mivel nem csak a réselés, hanem a cölöpözés egy részét is közvetlenül a meglévő épületek mellett kellett elvégezni, a munkafolyamatok részeként ezen a helyen egy olyan egyedi műszaki megoldást is alkalmaztak, amelyet a BAUER a saját fejlesztésű technológiájaként tarthat számon.

Ez nem más, mint az úgynevezett „Vor der wand” vagy angol nevén „Front of wall” eljárás, amely a nevéből adódóan is a cölöpözés egy olyan speciális módszerére utal, amely lehetővé teszi, hogy az óriási cölöpöző géppel az épület szerkezetétől akár 10-15 centiméterrel is biztonságosan lehessen lefúrni a cölöpöket.

„A Vor der wand eljárás által a fal mellett sem kell külön fúrógépet használnunk, mindössze csak a gép hajtóművét, illetve a szerelékét cseréljük le. Ennek a kialakításnak köszönhetően a gép a lehető legközelebb tud állni egy meglévő épülethez. A folyamat során CFA cölöpöket fúrtunk le, azonban a szokásostól eltérően, itt a gép spirálos fúrószerszáma körül egy védőcső is megtalálható. Az eljárás lényege, hogy a gép először ezt a védőcsövet fúrja le, így nem forgatjuk ki a talajt a meglévő alaptest alól, tehát az épület nem fog megsüllyedni és repedések sem alakulnak ki”

- fejtette ki a projektvezető. Hozzátette, ezt követően visszaváltottak a sima CFA 600-as szerelékre, majd a közbenső cölöpöket úgy fúrták meg. A területen 173 darab cölöpöt fúrtak le, melyből 23 készült Vor der Wand technológiával.

Fotó: BAUER

Látszófelületű kialakítást kapott a mélygarázsban elkészült résfal

A cölöpözés befejeztével a mélygarázzsal érintett, közel 1600 négyzetméteres területen vették kezdetüket a réselési munkálatok. Ez a munkafolyamat február elejétől, egészen március közepéig tartott, a résfal horgonyzására pedig közvetlenül utána, március végén kerülhetett sor.

A réselés során azonban újabb nehézségek is felmerültek, ugyanis az épületek mentén beton kifolyásba ütköztek a szakemberek. „Emiatt ezen a szakaszon pár hétre beszorultunk egyes sarkokba, de végezetül sikeresen megoldottuk ezt a problémát. Miután ezen túl voltunk, onnantól már viszonylag egyszerűvé váltak a feladataink, így felvonulhattunk a résfal horgonyzására. Összesen 38 horgonyt alakítottunk ki, amelyeket már egészen gyorsan, 6-7 nap alatt megfúrtunk” – részletezte a projektvezető. Hadnagy Dániel az elkészült résfal egyik különlegességét illetően kiemelte,

a mélygarázs szinteken nem volt szükséges bélésfalat építeniük, így az elkészült résfal a végleges mélygarázsban is látszófelületű maradt. Ennek érdekében az esztétikára is figyelmet fordítottak, így a szakemberek egy egyenletesen mart, sima felületet képeztek a falon.

„Abszolút sikerélményként könyvelem el ezt a projektet, amely mind a szakmai kihívás, mind pedig a projektmenedzsment szempontjából is kiemelkedő volt. Rendszerint ritkán dolgozunk ilyen összetett projekten, ahol egyszerre olykor négy-öt technológiát is párhuzamosan kell alkalmaznunk, de felkészült csapatunkkal mindezt sikeresen meg tudtuk oldani a megrendelővel és az alvállalkozóinkkal közösen kooperálva” - fejtette ki végezetül Hadnagy Dániel.

A komplex mélyépítési munka 2022 április végén fejeződött be, azóta a társasház szerkezetépítése zajlik.

Galéria

Helyiépítőipari cégekBudapestmélyépítésBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.GroundUp Kft.Biggeorge Property Zrt.