2024.04.19, Péntek
Jelentős fejlesztések értek véget a Dél-pesti Centrumkórházban
Dél-pesti Centrumkórház

Jelentős fejlesztések értek véget a Dél-pesti Centrumkórházban

mti, magyarepitok.hu

2023.02.15. 13:08

Az infektológiai osztályon és a molekuláris genetikai laboratóriumban is dolgozott a Prím Építő.

Hirdetés

Befejeződött a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén az

  • infektológiai osztály fekvőbeteg- és járóbetegrészlege,
  • valamint a molekuláris genetikai laboratórium felújítása.

Egy épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón, február 15-én mutatták be a fejlesztéseket, melyeken a Prím Építő Kft. dolgozott egy netó egymilliárd forint értékű szerződéskeret részeként a közbeszerzési adatok alapján.

 

Videó a munkálatokról, szeptemberből

Felkészülnek a jövő járványaira is

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a felújított részlegekben AIDS-betegeket és trópusi betegségekben szenvedőket látnak el. Kiemelte a molekuláris diagnosztikai labor fontosságát is, rámutatva: a modern betegellátás ma már elképzelhetetlen molekuláris diagnosztika nélkül, többi között a hematológiai betegeket is régóta genetikai alapú terápiákkal kezelik.

 

Szlávik János, az infektológiai osztály osztályvezető főorvosa, Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója és Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős belügyminisztériumi helyettes államtitkár (b-j) MTI/Szigetváry Zsolt

Közölte: az épületek felújítása és a műszerbeszerzések egy része az Országos Kórházi Főigazgatóság forrásaiból, valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program forrásaiból valósult meg, de a műszerpark és az infrastruktúra korszerűsítéséhez kutatás-fejlesztési pályázatok is hozzájárultak.

Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős belügyminisztériumi helyettes államtitkár hangsúlyozta: "kiszámíthatatlan járványok előtt állunk", ezért az egészségügynek infektológiai és járványügyi szempontból folyamatos készültségben kell lennie.

 

A fertőző betegségek nem csak a járványokat jelentik

Szlávik János, a centrumkórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a járványok évtizedét éljük. Kitért arra is, hogy Magyarországon az AIDS betegség stigma, mert az emberek keveset tudnak erről a betegségről, és félnek tőle. Szlávik János szerint ezért fontos, hogy a betegek ápolásán, kezelésén túl felvilágosító, tájékoztató munkát is végezzenek a lakosságnál, valamint az egészségügyi dolgozóknál. Ez utóbbit segíti, hogy az újonnan kialakított épületekben lehetőség van online és személyes oktatásra.

egészségügyi fejlesztésHelyicentrumkórházakkórházfejlesztésPrím Építő Kft.