2024.05.22, Szerda
Télire vált a kora tavasziból a hétvégére az időjárás
Illusztráció, unslpash.com

Télire vált a kora tavasziból a hétvégére az időjárás

MTI

2023.02.22. 14:53

Bár kedden még tíz Celsius-fokkal haladta meg az átlagos maximum-hőmérséklet az ilyenkor szokásosat, a hétvégére visszatér a télies időjárás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai Facebook-bejegyzéseiből.

A szolgálat közlése szerint a napi országos átlaghőmérséklet 1991 és 2020 között február 21-én 6,4 Celsius-fok körül alakult. Kedden ennél átlagosan tíz fokkal volt melegebb az országban.

Az előrejelzés szerint jelenleg és a következő két napban még enyhe légtömeg helyezkedik el a Kárpát-medence felett, aminek a hatására marad az átlagosnál melegebb idő, de már jóval több felhő lesz az égen, és egy gyenge csapadékhullám is átvonul az ország felett.

Szombaton egy hidegfront éri el az országot

Szombattól megnő a csapadékhajlam, és a front mögött a megerősödő északi, északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek, aminek hatására az átlagos közelébe esik vissza a hőmérséklet. A magasban beáramló hidegebb levegő átfedésbe kerülhet a csapadékkal, így megnő a halmazállapot-váltás esélye.

Vasárnap pedig az országtól délnyugatra egy mediterrán ciklon is képződik, így már nagy területen vegyes csapadék - havas eső, hó - lehet a jellemző.

Közölték ugyanakkor, hogy az előrejelzés bizonytalansága egyelőre nagy.

Országosidőjárásmeteorológiahidegfront