2024.03.28, Csütörtök
Rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól visszatér a télies idő
Illusztráció, unslpash.com

Rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól visszatér a télies idő

MTI

2023.02.23. 14:36

A tavaszias időjárásban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és mínusz 5 Celsius-fok közötti éjszakai fagyok - írta agrometeorológiai elemzésben az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hirdetés

A szolgálat honlapján közölt elemzés szerint az elmúlt egy hétben tavasziasra fordult az időjárás, a február eleji megtorpanás után újra fejlődésnek indult a vegetáció. Azt írták, az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte a sokéves átlag alatt alakult, így a talajok felső rétege sokat száradt, szikkadt január vége óta, amikor még jelentős belvíz borította a földeket főként az Alföld területén.

A hőmérséklet múlt péntek óta jelentősen, 6-9 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál

A napi középhőmérsékletek 7-11 fok között voltak. A február első két hetében 5-20 centiméteres mélységben sokfelé átfagyott talaj országszerte kiengedett, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet már 6-7 fok körül alakul.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta.

Azóta azonban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció: a som már az északkeleti országrész hegyvidéki területein is virágzás előtt áll, és a gyümölcsfák, még a körte rügyei is erősen meg vannak pattanva Miskolc térségében

- írták, megjegyezve, délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött.

Hozzátették, idén igaznak bizonyul a népi megfigyelés, miszerint "Jégtörő Mátyás, ha nem talál, csinál": egy szombaton átvonuló hidegfront mögött ugyanis a hőmérséklet szombat délutántól számottevően visszaesik, vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és mínusz 5 fok közötti éjszakai fagyok, és aznap napközben sem melegszik 5 fok fölé a levegő.

Hétfőtől kissé erősödik a nappali felmelegedés

Jövő héttől melegedés kezdődik, azonban a 10 fok fölötti maximumok a jövő hét közepéig nem térnek vissza. Vasárnap a csapadék halmazállapota a szombati esőből havas esőbe, hóba vált át, majd a jövő hét első felében országszerte szárazabbra fordul az idő.

HelyiidőjárásOrszágos Meteorológiai Szolgálat