2023.04.01, Szombat
Egymillió strandpapucs árasztotta el az Indiai-óceán partjait
Illusztráció (blueocean.net)

Egymillió strandpapucs árasztotta el az Indiai-óceán partjait

MTI

2019.05.17. 13:49

A műanyagtárgyak több mint felét az utóbbi 13 évben gyártották le, a belőle keletkező hulladék hatalmas pusztításokat okoz az óceánok élővilágában.

Hirdetés

Mintegy 414 millió darab műanyag, köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el az Indiai-óceánban található Kókusz-szigetek partjait kutatók becslései szerint.

A műanyagot mintegy 60 évvel ezelőtt fedezték, de az utóbbi 13 évében gyártották a műanyagtárgyak több mint felét. A helytelen hulladékkezelés miatt ennek a mennyiségnek a nagy része az óceánokba került.

A kutatócsoport a Kókusz-szigeteken végzett felmérést. A szigetcsoport 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra.


Nincs több szemétmentes övezet

Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, melyeket Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is neveznek néha. A tudósok azonban azt találták, hogy az óceáni áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira.

Kalkulációik szerint 238 tonna műanyag szennyezi a szigeteket, ebben nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe, melyek a 414 millió műanyagdarab azonosítható elemei voltak.


A legtöbb szemetet a tengerparti homok rejti

A kutatók úgy vélik, becsléseik mégsem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra nem juthattak be.

Számításaik szerint a szemét 93 százalékát a parti homok rejti.

A homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat.

A rejtett műanyagszemét eltakarítása jelentősen felforgatná a partok életét és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban. Lavers, a Tasmánai Egyetem kutatója azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása.

környezetszennyezéstengerműanyag