2024.04.27, Szombat
Egészségügyi innovációs központot adtak át a fővárosban
Fotók: Kovács Tamás / MTI

Egészségügyi innovációs központot adtak át a fővárosban

MTI

2023.03.23. 12:46

Az átadással kezdetét veszi az első projekt, amelynek keretében mesterséges intelligencia alapú orvosi berendezést fejlesztenek a daganatos betegségek, elváltozások gyorsabb és precízebb diagnosztizálása érdekében.

Hirdetés

2023. március 23-án Budapesten átadták a Patológiai Innovációs Inkubátor Kft. központját. A megnyitó ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: „A kormány továbbra is minden támogatást meg fog adni a beruházásokhoz az egészségügyi innováció területén, ahogyan az a tumordiagnosztikát forradalmasító megoldások kidolgozására irányuló projekt esetében is történt.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Krenács Tibor, a Semmelweis Egyetem Patológiai Tanszékének kutató professzora
Fotók: Kovács Tamás / MTI

A miniszter arról számolt be, hogy az átadással az első projekt megvalósítása is kezdetét veszi, amelynek keretében mesterséges intelligencia alapú orvosi berendezést fejlesztenek a daganatos betegségek, elváltozások gyorsabb és precízebb diagnosztizálása érdekében.

A brit-japán tulajdonosi háttérrel rendelkező cég másfél milliárd forintos beruházásához az állam 190 millió forint támogatást nyújtott, így segítve húsz új kutatás-fejlesztési munkahely létrejöttét.

Balról jobbra: Molnár Béla, a 3DHISTECH vezérigazgatója, Szato Koicsiro, a PHC Holding ügyvezető alelnöke, Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa és Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója
 

A vállalat magyar partnerrel dolgozik együtt

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező brit befektetők a digitális mikroszkópok fejlesztésében élenjáró, magyar 3DHISTECH Kft.-t választották partnernek, ami kiváló példa a két ország közötti együttműködés sikerességére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a 3DHISTECH Kft. a világ vezető digitális mikroszkóp fejlesztő- és gyártó vállalkozásainak egyike. A vállalat rendszereit 80 országban használják. A cég 8 ezer négyzetméteres budapesti gyártócsarnokát 2021 januárjában adták át.

„Talán kevesen tudják, de Kínában az első covidos eset biopsziás patológiai diagnózisát a digitalizáció területén éppen a 3DHISTECH eszközeivel tudták elvégezni Sencsenben, Kínában” – tette hozzá.

 

egészségügyi fejlesztésHelyiBudapestinnovációkutatás-fejlesztésegészségügyi beruházás