2023.06.04, Vasárnap
Hétfőn kezdődik a Budapest Debut Film Forum
Kép: frisshusbudapest.com

Hétfőn kezdődik a Budapest Debut Film Forum

MTI

2023.03.22. 16:18

Teljessé vált a 2023-as Budapest Debut Film Forum programja, amelyet március 27. és 31. között rendeznek meg a margitszigeti Kristály Színtérben - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Hirdetés

Az esemény célja, hogy az elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cseréljenek az európai, elsősorban a visegrádi régióból érkező kollégáikkal - áll a közleményben.

Az Együtt könnyebb címmel a kelet-közép-európai régió koprodukciós lehetőségeiről hallhatnak előadást az érdeklődők március 30-án, amelyen a kisebb piaccal rendelkező országok filmesei számára nemcsak pénzügyi szempontból, hanem forgalmazási, marketing- és közönségépítési szempontból is hasznos tanácsokat kaphatnak a régió filmintézeteinek képviselőitől.

A résztvevők között lesz Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Peter Badac, a Szlovák Audiovizuális Alap vezetője és Gordan Matic, a Szerb Film Központ vezetője. A programon az érdeklődők válaszokat kaphatnak arra, hogy milyen stratégiákkal segítik a finanszírozók a helyi tehetségek nemzetközi együttműködéseit, vagy arra, hogyan lehet jó koprodukciós pályázatot előkészíteni.

A BDFF szervezői szerint az esettanulmányok mutatják be leginkább, mi a sikeres elsőfilmes koprodukció titka.

Erre példa Jakub Viktorín és Michal Blasko nagyjátékfilmje, Az áldozat - amivel megnyerték az első BDFF-et -; a rendezvényen a Hogyan juss be Velencébe című esettanulmányon keresztül mutatják be március 28-án, hogyan juthat el a velencei filmfesztiválra egy elsőfilmes, és milyen nehézségekkel jár egy koprodukció létrehozása.

Március 29-én A debütáló animáció kihívásai címmel a Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta rendezte Műanyag égbolt esettörténetét is megismerhetik az érdeklődők az alkotók szemszögéből. Az alacsony költségvetéssel, egyedi animációs technikával készített film minden kihívás ellenére a Berlinalén debütált, és máris beválogatták további rangos fesztiválokra.

A BDFF a szokásos pitchfórummal zárul március 31-én, melynek a film- és a sorozattervek is a részét képezik

Az elsőfilmes alkotók nemzetközileg elismert mentorok előtt mutatják be projektjeiket. Köztük lesz Geoffroy Grison filmproducer és forgatókönyvíró Franciaországból, Kristoffer Rus, a Paprika Studios nemzetközi produkciós cég lengyelországi vezetője, számos díjnyertes film, dokumentumfilm- és drámasorozat rendezője; a brit Paul Tyler, a Handling Ideas alapítója; Sinisa Juricic producer, az Európai Filmakadémia tagja, akinek produkciós cége, a Nukleus Film főként koprodukciókkal foglalkozik.

A rendezvény programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További részletek a Budapest Debut Film Forum weboldalán találhatóak.

HelyiBudapestDebut Film ForumMargitsziget