2024.04.29, Hétfő
Budapesten tartják a kutatókönyvtárak nemzetközi konferenciáját
Illusztráció, unslpash.com

Budapesten tartják a kutatókönyvtárak nemzetközi konferenciáját

MTI

2023.06.29. 17:20

Idén Budapest ad otthont Európa legnagyobb szak- és kutatókönyvtárakat tömörítő szakmai szervezete, a LIBER nemzetközi konferenciájának, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) szervezésében július 5. és 7. között rendeznek meg.

Hirdetés

A szervezők csütörtöki közleménye szerint az 52 éve minden évben megrendezett konferencia témái többek között a jövő könyvtárait érintő kihívásokkal, a gyűjtemények megőrzésével és fejlesztésével, valamint a nyílt hozzáféréssel, a kutatási adatok menedzselésével, az új felhasználói szolgáltatásokkal, tudományos kapcsolatépítéssel foglalkoznak.

A esemény Soós Sándor, az MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési osztályvezetőjének nyitóbeszédével veszi kezdetét szerdán. Csütörtökön Chris Bourg, a Libraries at Massachusetts Institute of Technology (MIT) igazgatója mond beszédet, pénteken pedig Lex Bouter, az Amsterdam University Medical Centers & Vrije Universiteit Amsterdam professor emeritusa köszönti a vendégeket.

"A budapesti esemény azért is fontos számunkra, mert a tudományhoz való szabad hozzáférés egyik mérföldköve Magyarországhoz kötődik: a 2002-es Budapest Open Access Initiative (BOAI) értékei a LIBER 2023 konferencia témáiban is megjelennek" - idézi a közlemény Julien Roche-t, a LIBER elnökét.

"Az információ és tudás kereszteződésében elfoglalt egyedülálló helyzetükre építve a kutatókönyvtárak megbízható csomópontokként működhetnek, amelyek összekapcsolják a közösségeket, ami az Open Access és az Open Science legfőbb törekvése volt, és továbbra is az" - tette hozzá a szervezet elnöke.

Az 1971-ben alapított nemzetközi szervezetnek több mint 420 tagintézmény a tagja, székhelye a hágai Koninklijke Bibliotheek.

A szervezők tájékoztatása szerint a konferenciát több mint 30 év után most másodszor rendezik meg Magyarországon.

HelyiBudapestkönyvtárkonferencia