2024.07.22, Hétfő
Psota Irén emlékparkkal bővült Józsefváros
Fotók: Futureal

Psota Irén emlékparkkal bővült Józsefváros

magyarepitok.hu

2023.06.08. 08:03

Zöld közösségi térrel újult meg Budapest VIII. kerülete a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál.

A Corvin Innovation Campus irodafejlesztés részeként, az irodaházat megvalósító Futureal a komplexum főbejáratánál alakított ki egy nyilvános emlékparkot, amit a nemzet színésze, Psota Irén után neveztek el. A kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész egykor a Tömő utcában lakott.

A parkot színes növénytakaró, cserjék, zöldellő fák díszítik és trópusi faanyagból készült, kényelmes ülőhelyek biztosítják az arra sétálók pihenését. A központi teret egy vízfelületre felfutó, krómacél hatást keltő szobor teszi teljessé. A figuratív és nonfiguratív elemekkel ötvözött installációt a művésznő aláírása és a színházi függöny lebbenése ihletette.

 

Fotó: Futureal

 

Az ünnepélyesen felavatott emlékparkot úgy alakították ki, hogy méltó folytatása legyen a többszörösen díjnyertes, nemzetközileg is elismert Corvin Sétánynak. A Kelemen Zénó szobrászművész által kivitelezett, több mint 3,5 méter széles szobor központi elemként vonzza a tekintetet. A Corvin Sétányon az elmúlt években megjelent Gömböc, Dual és Triptichon szobrokat a Futureal előrelátóan úgy helyezte el a sétálóutcában, hogy szinte észrevétlenül tovább vezessék az arra járókat a Psota Irén emlékpark irányába.

 

Új látnivalóval bővült az irodaház bejárata is

A Psota Irén emlékparkkal egyidőben a Corvin Innovation Campus közelmúltban átadott első üteme is egy légies, lendületes hatású installációval bővült. A bejáratánál található tágas lobbyt és az irodaház belső kertjét egy különleges, a mennyezeten végighullámzó alkotás kapcsolja össze.

 

 

„A most átadott emlékpark egy olyan egyedülálló közösségi tér, amely méltó módon tiszteleg hazánk egyik legismertebb és legmeghatározóbb színésznője, Psota Irén előtt. Egy olyan zöld, fenntartható, harmonikus és élhető környezetet kívántunk teremteni a kerület lakói és a Corvin Innovation Campus dolgozói számára, amely a kulturális élet, a pihenés és a közösségi események színhelye is lehet” – mondta Balassa László, a Corvin Innovation Campus projektigazgatója.

A Corvin Sétány meghosszabbításában felépített Corvin Innovation Campus az egyik legenergiahatékonyabb, AA+ energetikai minősítésű hazai irodaépület, amely otthont ad az IBM Magyarország új székhelyének is. A szinte teljesen érintésmentes megoldásokkal felszerelt, kilenc szintes, környezetbarát, fenntartható és emberközpontú irodaházat már az energiaköltség-érzékeny bérlők elvárásai szerint tervezték és valósították meg.

 

 

A Corvin Innovation Campus második üteme már fejlesztés alatt áll. A projekt keretében az épület körül futó Apáthy István utca ugyancsak megújul, ahol árnyas fasorral szegélyezett kiszélesített járdát és modern lámpákat alakítanak ki a gyalogosok számára egészen a Tömő utcáig.

A Futureal a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, Európa 10 legnagyobb ingatlanfejlesztője között tartják számon. Alapítása óta a Futureal-csoport portfóliója több mint 220, összesen több mint 4 millió négyzetméter bruttó alapterületű ingatlanfejlesztési projekttel bővült, 6 milliárd eurót meghaladó értékben.

Galéria

HelyiBudapestközparkFuturealJózsefvárosCorvin Innovation Campus