2024.04.28, Vasárnap
Augusztus 20. - Több mint húsz helyszínen indul a Szent István Nap rendezvénysorozat
Illusztráció, unsplash.com

Augusztus 20. - Több mint húsz helyszínen indul a Szent István Nap rendezvénysorozat

MTI

2023.08.19. 09:00

Péntektől több mint 20 helyszínen, gasztronómiai, valamint kreatív és értékteremtő programokkal, népművészeti fesztivállal, komolyzenei piknikkel és kulturális műsorokkal várják az érdeklődőket a Szent István Nap rendezvénysorozaton az államalapítás ünnepének alkalmából augusztus 18. és 21. között Budapesten.

Hirdetés

A szervezők pénteki közleménye szerint a programsorozat keretében a Csárdafesztiválon a látogatók a tradicionális hazai gasztronómia ételeit kóstolhatják meg, magyar nóta- és népzenei előadások kíséretében. A fesztivál programjában résztvevő hét csárda mintegy 150 ételkülönlegességet kínál az érdeklődőknek a Vörösmarty téren. A helyszínen muzsikál a Szalonna és Bandája, Lakatos Mónika és zenekara, a Göncöl zenekar és a Cimbali Band. Az érdeklődők a Magyarország tortája címet elnyert édességet is megízlelhetik a Magyar Ízek Utcájában.  

Mint írják, az Alkotmány utcában a Szent Jobb és az Aranyvonat című kiállítás látható. A Szent Jobbot országos körútra szállító, impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt megsemmisült. 2020-ra újjáépítették.

Az ünnepi hétvégén kreatív és értékteremtő programokkal is várják a magyar divat-és formatervezők a Divat & Design Fesztivál vendégeit a Millenárison. Ugyanitt kapott helyet a Művészkert, ahol egyedi zenei produkciók, filmvetítés és beszélgetések lesznek - olvasható a közleményben.

A magyar nemzet elmúlt ezer évének sorfordító döntéseit mutatja be a Hősök útja programsorozat a budai Várban, ahol hét magyar hős történelmi tetteit ismerhetik meg az érdeklődők hagyományőrző egyesületek és színészek segítségével, tíz-tizenöt perces jelenetekben.

Ingyenesen látogatható a Várban a Mesterségek Ünnepe. A mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével megrendezett népművészeti fesztiválon az idén is sok táncos és zenés színpadi produkciót tekinthet meg a közönség - hangsúlyozzák a közleményben.

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében komolyzenei piknikkel várják a vendégeket a Panorama Classical programsorozaton.

A tájékoztató szerint a Retro Tabán koncertjein olyan sztárok lépnek fel, mint Charlie, Demjén Ferenc vagy a Neoton Família, míg a Műegyetem rakparton a Road Movie Live-on Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Lord és a Tankcsapda áll színpadra.

A Szabadrét Fesztiválon ismert magyar dj-k mellett "360 fokos" fotózás, tűzzsonglőrök, festőprogram fogadja az Erzsébet térre látogatókat.

A közleményben kiemelik, hogy az idei rendezvénysorozat új programhelyszínnel bővült: a Vigadó Piano elsősorban a bárzene kedvelőit szólítja meg. Kora délutántól estig Edith Piaf, Frank Sinatra és Tony Benett ismert dallamai, bossa nova melódiák és klasszikus amerikai bárzenék hallhatók.

A gyerekprogramok központi helyszíne idén is a Varázsliget: a Városligetben a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig húzódó területen mesekiállítással, cirkuszi játszóházzal, bábszínházzal, bűvész- és tűzzsonglőr-előadással várják az odalátogatókat.

HelyiBudapestaugusztus 20.Szent István Napprogramok