2024.04.28, Vasárnap
Elkezdődött a Budapest−Hegyeshalom vasútvonal felújításának előkészítése a Biatorbágy−Szárliget szakaszon
Illusztráció

Elkezdődött a Budapest−Hegyeshalom vasútvonal felújításának előkészítése a Biatorbágy−Szárliget szakaszon

MÁV

2023.09.03. 10:00

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása hatására a pálya állapota olyan mértékben romlott, hogy szükségessé vált a mielőbbi rekonstrukció.

Hirdetés

Helyszíni bejárást tartottak a hegyeshalmi fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán a MÁV Zrt. és a kivitelezést végző MÁV FKG szakemberei a felújítás műszaki tartalmának pontosításával kapcsolatban – adta hírül a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága 2023. augusztus 31-én.

Mint írták a 29 kilométeres vonalszakaszon az ütemezett, rendszeresen elvégzett ún. kihúzóerő-vizsgálatok megállapították, hogy az idei heves esőzések és az elmúlt hetek hősége hatására felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, így szükségessé vált az eredetileg a jövő esztendő első negyedévére tervezett felújítási munkák újraütemezése, minél korábbi elvégzése.

A beavatkozás végrehajtására a MÁV által már 2019-ben elkészített, de forráshiány miatt több alkalommal elhalasztott infrastruktúra-fejlesztési program tervei alapján kerül sor.

A kivitelezést a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG fogja elvégezni. A műszaki tartalom pontosítása még folyamatban van, az érintett vonalszakaszon többek között megtörténik a felépítmény cseréje, az ágyazat rostálásával együtt. Jelenleg a vágányzári előkészítés zajlik, a kivitelezés – várhatóan egy-egy vágány folyamatos lezárása mellett – 2023. szeptember közepén indulhat meg és várhatóan év végéig befejeződik.

 

A közlekedési változásokról a vasúttársaság mielőbbi tájékoztatás ad

A korlátozás idejére a menetrend is módosul. A módosított menetrendek összeállításánál természetesen figyelembe veszik, hogy a belföldi távolsági és elővárosi szegmensben is az egyik legsűrűbb vasútvonal, továbbá a napi ingázás mellett jelentős a nemzetközi utasforgalom is. A vonatközlekedés változásáról minél előbb a lehető legszélesebb körű tájékoztatást fogja adni a MÁV, hogy az utazók időben felkészülhessenek.

Az árufuvarozó társaságok a felújítási időszakban kerülő útirányon keresztül közlekedtethetik a tehervonatokat.

A MÁV hangsúlyozza, hogy a vonalszakaszon bevezetett 100 km/órás sebességkorlátozás mellett a vasúti pálya továbbra is biztonságosan járható, a felújítás befejezéséig sem kerül veszélybe az utasok és a közlekedés biztonsága, a személyszállító vonatok menetideje pár perccel növekedhet.

 

HelyiMÁVBiatorbágyHegyeshalomMÁV FKG Kft.Szárliget