2024.04.28, Vasárnap
Heteken belül elkészülhet Dunabogdány 11-es utat keresztező felüljárójának felújítása

Heteken belül elkészülhet Dunabogdány 11-es utat keresztező felüljárójának felújítása

magyarepítok.hu

2023.10.21. 10:00

A tervezettnél gyorsabban halad a munkálatokkal a kivitelező KM Építő Kft.

Hirdetés

Akár egy hónapon belül megújult, kétsávos híd kötheti össze a dunabogdányi bányát a Duna-parti rakodóval – tájékoztatta lapunkat Kovács László, a KM Építő Kft. projektvezetője. Dunabogdány andezitbányája nagy múltra tekint vissza: túlnyomórészt innen hordták a követ a világvárossá váló Budapest útjai számára, és bár az eltelt évek alatt jelentősége csökkent, a Basalt-Középkő Kft. tulajdonában lévő kőfejtő mára korszerű gépekkel, jóminőségű termékekkel hazánk fontos andezit lelőhelye. A bánya és a Duna-parton található rakodó között vezető Bánya utca a folyami szállítás elengedhetetlen útvonala, amely felüljárón keresztezi a folyóhoz közeli 11-es főutat.

 

 

Nagy szükség volt a felújításra

A felüljáró állapota az utóbbi években jelentősen romlott. A KM Építő Kft. fő feladata tehát a felszerkezet további állagromlásának megakadályozása, illetve a kétirányú forgalom számára is alkalmas, biztonságos 2x1 sáv szélességének biztosítása volt.

Az 54 méter szabad nyílású kétsávos híd felújítása során a teljes hídszerkezet burkolatának marását és a szegélyek bontását követően a kivitelező a pályalemez kiegyenlítését és az új hídszigetelést készítette el új aszfaltburkolati rétegekkel; a régi korlát és szegély bontása után pedig teljes egészében átépítette a hídszegélyt a ma érvényes műszaki előírásoknak megfelelően új visszatartó rendszerrel és a szükséges vízzáró bevonatokkal.

 

Az ütemtervnél is jobban halad a munka

Bontás után a KM Építő Kft. munkatársai átépítették az úszólemez fölötti szerkezeteket szigeteléssel, új háttöltéssel együtt, valamint megoldották a hídszerkezet víztelenítését a szerkezetbe épített mélyvonali burkolatszivárgó beépítésével és keresztszivárgón át a rézsűre történő kivezetésével. Külön nehézséget jelent, hogy a kivitelezés időtartama alatt a bánya kiszolgálását folyamatosan biztosítani kell, így a hidat a forgalom elől csak a háttöltések átépítésének idejére, nagyon rövid időre zárhatták le.

Mára elkészült a kétoldali szegély a korlátokkal és az aszfaltréteggel együtt. A továbbiakban a felszerkezet teljes alsó részét új felületi bevonattal kezelik majd nagynyomású tisztítást követően, valamint elkészítik az öntött aszfalt vízelvezetést, kivitelezik a rugalmas hézagkiöntéseket, lépcsőket, surrantókat és a rézsűkúp kőburkolatának javításait. A munkálatok idén nyáron kezdődtek, és bár a tervezett befejezési határidő 2023. november 15-e, a már elkészült munkarészeket figyelembe véve a projekt hamarabb is befejeződhet tervezettnél.

 

HelyiútfelújításhídfelújításKM Építő Kft.bánya11-es főútDunabogdány