2024.04.29, Hétfő
Átadák a kibővített piliscsabai szennyvíztisztító telepet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Átadák a kibővített piliscsabai szennyvíztisztító telepet

MTI

2024.03.20. 13:32

Uniós forrásból és önerőből valósították meg a beruházást.

Hirdetés

Átadták a kibővített kapacitású piliscsabai szennyvíztisztító telepet szerdán, amely már az egész település szennyvízmennyiségét fogadni tudja. A dinamikusan növekvő lakosságszám miatt a csatornahálózat és a szennyvíztisztító fejlesztése is elkerülhetetlenné vált a Pest vármegyei településen. 
 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Bő egy évtizedet vártak a beruházásra

Farkas András Piliscsaba polgármestere az eseményen felidézte, hogy a beruházásra több mint tíz évet vártak. Piliscsaba lakossága megkétszereződött az elmúlt harminc évben, a fejlesztéssel pedig elérték azt a kapacitást, amivel jó ideig minden háztartás bekerülhet a hálózatba. A település egyharmada nincs jelenleg csatornázva - tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy a fejlesztés rekordgyorsasággal valósult meg. 

Önerőből és uniós forrásból valósították meg a fejlesztést

Virág László, a DMRV Zrt. vezérigazgatója a projektet bemutatva ismertette, hogy a két teleprész együttes kapacitása naponta 1950 köbméter, a projekt összköltsége 465,6 millió forint volt, a támogatás 451,6 millió forint európai uniós és KEOP-forrás volt, az önerő 14 millió forintot tett ki.
 Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az átadáson arra emlékeztetett, a beruházást uniós forrásból finanszírozták, de hangsúlyozta, hogy "ez nem az Európai Unió ajándéka". Az uniós források magyar pénzek, a magyar emberek munkájának eredménye, "ez a mi pénzünk és jár nekünk" - jegyezte meg.

HelyiPiliscsabaszennyvíztisztító-telepfejlesztés