2024.04.27, Szombat
Face To Face címmel megnyílt Bozi Tibor fotókiállítása a Zene Házában
Kép: Magyar Zene Háza / Facebook

Face To Face címmel megnyílt Bozi Tibor fotókiállítása a Zene Házában

MTI

2024.03.14. 13:18

Face To Face címmel megnyílt Bozi Tibor fotókiállítása a Magyar Zene Házában: az intézmény előcsarnokában és föld alatti közönségtereiben a világ rock- és popsztárjainak portréit, többek között Beyoncé, Björk, Snoop Dogg, Nirvana vagy éppen Azahriah fotóját is megtekintheti a közönség.

Hirdetés

A májusban nyíló Dívák & Ikonok kiállításhoz kapcsolódó pop-up tárlat egy 41 darabos képválogatáson keresztül a zenei fotózás nemzetközi fenegyerekének, Bozi Tibornak a sokszínű életművét mutatja be - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a kiállítás egy-egy portré erejéig olyan sztárok arcait mutatja meg, mint Lauryn Hill, Aaliyah, Janelle Monáé, Nina Hagen, Alice Cooper, Elliott Smith vagy Péterfy Bori, valamint olyan zenekarok láthatók, mint a Beastie Boys, vagy a maszk nélkül ritkán látható Daft Punk.

A közleményben felidézik, hogy a Münchenben élő fotográfus az elmúlt negyven év megkerülhetetlen zenei dokumentátorává és portréfotósává vált, kamerája többezer zenészt és zenekart rögzített.  

Bozi Tibor mérnöknek tanult Budapesten, ám hamar kiderült, hogy sokkal inkább a fényképezés a neki való pálya. 1977-ben hagyta el Magyarországot: dolgozott többek között Rómában, Barcelonában, Caracasban, Miamiban, karrierjét a zenei fotózás mellett színházi produkciók fotósaként is alakította. A 90-es évek elején a divatfotózás jelentett új fókuszt számára, olyan magazinoknak készített képeket, mint a Vogue, az Elle vagy a Harper's Bazaar.

Bozi a 90-es évek második felében sokat utazott, zenészek, művészek, tévés személyiségek portréit készítette - Beck, Eminem, Mary J. Blige, Juliette Lewis, Björk, a Guns N' Roses, Marilyn Manson vagy az ekkoriban televíziós showműsorokban szereplő Donald Trump is lencsevégére került - olvasható a közleményben.

Azt írták, Bozi Tiborra jellemző az erős gesztusok megragadása, a sokszor csak néhány percnyi munkaidő alatt elkapott mozdulatok rögzítése. A harsány és színes képek világa mögött mindig a személyiséget keresi.

A Zene Házában ingyenesen elérhető tárlat április 21-ig látható.

HelyiMagyar Zene Házakiállítás