2024.07.18, Csütörtök
Közeleg a határidő! El kell távolítani a közterületre kihelyezett választási plakátokat
Fotó: Őrsi Gergely facebook

Közeleg a határidő! El kell távolítani a közterületre kihelyezett választási plakátokat

MTI

2024.07.07. 12:05

Július 9-ig kell elvinni a hirdetményeket az utcákról, terekről. A főváros egyik kerületének polgármestere egy állatmenhelyre vitte el a plakátjait, ahol újra felhasználták azokat.

Egy héten belül el kell távolítani a közterületekről a választási plakátokat, csak ott maradhatnak kint, ahol meg kell ismételni a június 9-ei önkormányzati választás szavazását; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Az uniós választási plakátokat július 9-ig kell eltakarítaniuk a pártoknak

Az európai parlamenti (EP-) választáson induló pártoknak, valamint az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek július 9-éig - tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül - kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ez az előírás nem vonatkozik azonban azokra a településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást.
Nemzeti Választási Iroda adatai szerint kilenc település érintett valamilyen (képviselői, polgármesteri vagy nemzetiségi) megismételt önkormányzati választásban: Nemesdéd, Penészlek, Ópályi, Nagytarcsa, Kalocsa, Szegi, Fonyód, Ófehértó, Nagykálló.
A megismételt szavazásokat július 7-én tartják. Ezeken a településeken így jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

Az el nem vitt plakátokat az önkormányzatnak kell összeszedetnie

A többi településen azonban - azokon is, ahol időközi választást kell tartani - a választási plakátokat el kell távolítani július 9-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell leszedniük, akik azokat kihelyezték vagy akinek az érdekében elhelyezték.
Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, akkor az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.
 

 

Az egyik budai kerület polgármestere menhelynek adta a plakátokat

A főváros II. kerületének újraválasztott polgármestere már a kampányban jelezte, hogy a hirdetési tábláit felajánlja az állatmenhelyeknek. Örsy Gergely facebook oldalán osztotta meg, ahogyan összegyűjtik a plakátokat és azt is, hol és hogyan hasznosítják újra azokat. 

 

 

HelyiBudapestválasztásokválasztási plakátoktakarításII. kerület