2024.04.23, Kedd

A menekültválság a fő témája a pénteken megnyílt World Press Photo-nak

MTI

2016.09.23. 12:07

Október 23-ig látható a Néprajzi Múzeumban a jelentős sajtófotó verseny 155 legjobb fényképe, a kiállításon magyar fotóriporterek képeit is megnézhetjük.

Hirdetés

Idén 83 ezer fotó közül választották ki a nemzetközi World Press Photo pályázat díjazott felvételeit. A végül 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítást szeptember 23-tól egy hónapon át tekinthetik meg a Néprajzi Múzeum látogatói.

A pályázat képanyagára erősen rányomta bélyegét az egész világot érintő menekültválság. Ezzel foglalkozik a 2016-os kísérő kiállítás is, Emberár - A modern népvándorlás szemtanúi címmel. A díjnyertes felvételekből összeállított kiállítás 45 ország száz városába utazik el.

A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, a Reuters fotográfusai, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a kísérő kiállításban.

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotóversenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét - akár egyetlen fotót - megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás.

Hívogatómúzeumsajtófotófotók