2024.03.29, Péntek
Kamerával a társadalom peremén: hajléktalanok alkotásait állították ki
pestpilis.hu, Facebook

Kamerával a társadalom peremén: hajléktalanok alkotásait állították ki

pestpilis.hu

2016.09.15. 17:15

Vasárnapig még látható a Kálvin tér közelében a My Budapest Photo Project című kiállítás, mely egy civil kezdeményezésnek köszönhetően jött létre és az otthontalanokon próbál segíteni.

Hirdetés

A Budapest Bike Maffia (BBM) és a Café Art együttműködésének köszönhetően első alkalommal nyílt meg augusztus 30-án a My Budapest Photo Project című fotókiállítás a Budapest Pont kulturális közösségi tér pincéjében. A föld alatti helyiségben 62, hajléktalanok által készített fényképet állítottak ki.

 

Hogyan születtek a képek?

Júliusban a főváros hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ adatbázisa segítségével, valamint utcai megszólítás útján kerestek meg fedél nélküli embereket, akik között száz darab egyszer használatos kamerát osztottak ki. A feladat egyszerű volt: fotózzák le Budapestet úgy, ahogyan ők látják. A beérkezett alkotásokból egy zsűri válogatta ki a legjobb képeket, melyekből megszületett a kiállítás anyaga.

Harangozó Ádám, a Budapest Pont munkatársa lapunknak elmondta, hogy nem volt könnyű kapcsolatot tartani a hajléktalanokkal, hiszen sokan nem rendelkeznek telefonnal. Eleinte némi bizalmatlansággal fogadták a kezdeményezést, s néhány kamera ismeretlen okból el is tűnt a gazdájával együtt, de a többség előbb-utóbb inkább felbátorodott, s nagy örömmel fényképezett. Sokan a kiállítást is eljöttek megnézni, illetve a köré szervezett sajtótájékoztatókon, beszélgetéseken is részt vettek.

 

Egy kevéssé ismert technika: a photovoice

A projektben szereplőkhöz hasonló képek gyakran készülnek kutatások vagy társadalmi munka során. Eszközül szolgálhatnak arra, hogy megmutassák a többségi társadalomtól teljesen eltérő életet élők perspektíváját, felhívják a figyelmet a marginális csoportokra és segítsék gondolkodásmódjuk megértését. Ezt angolul photovoice-nak nevezik.

 

Gede Márton - Kommunikáció

 

A kezdeményezés gyökerei Londonig nyúlnak

A My Budapest kiállítás ötlete Angliából, a Café Art For Homeless Artists nevű társadalmi vállalkozástól származik. A 2012-ben alapított csoport célja, hogy a hajléktalanság sújtotta embereket a művészet segítségével visszaintegrálja a társadalomba. Alkotásaikat immár több mint 15 londoni kávézóban állítják ki, s a bevétel természetesen az alkotókat illeti.

A növekvő népszerűséget jól mutatja, hogy a tavalyi évben São Paulo, idén pedig Budapest is csatlakozott a társadalmi érzékenyítéshez. Minden városban, így nálunk is naptár készül a legjobb alkotásokból, s az eladásból befolyó pénz szintén a hajléktalan művészeket segíti.

 

Farsang István - Hűtőszekrény cipővel

 

Szavazzon a legjobb fotókra!

A kiállítás szeptember 18-ig ingyenesen megtekinthető a Királyi Pál utcában. Eddig az időpontig szavazni is lehet a három legjobbnak ítélt fotóra. Voksunkat a helyszínen papíron, vagy Facebookon egy lájk segítségével is leadhatjuk. A legtöbb szavazatot összegyűjtött képek készítői pénzjutalomban részesülnek, míg 12+1 kép természetesen az októberre elkészülő naptárban is szerepelni fog.

Galéria

jótékonyságHívogatókiállításhajléktalancivilek