2024.04.18, Csütörtök

Még három hétig látogatható Magyarország egyetlen működő hajómalma

portofvenek.uw.hu, kirandulasitippek.hu

2016.09.26. 16:06

A vízimolnárság e megmaradt emléke ideális családi program lehet, amíg még tart a szép idő: a ráckevei múzeum október 16-án a téli szezonra bezár.

Hirdetés

A Duna mellett élő ráckeveiek egyik legfontosabb megélhetése a molnár mesterség volt: a 18. században öt hajómalom helyi működésének adott lehetőséget a város. A hajómalom olyan, két fahajón nyugvó malomszerkezet, amely az őrlésre legalkalmasabb vízáramlatot keresve bármely folyószakaszon lehorgonyozható. Előnye a patakmalomhoz viszonyítva, hogy helyét a víz sodrásához alkalmazkodva változtathatták. Az őrlőszerkezetet befogadó nagyobb hajótestnek házhajó, a kisebbiknek tárhajó vagy tombác a szakmai neve. A tombác az egyetlen, vastag tölgyfa törzsből kivájt hajótest megnevezése.

 

kép: halesmas.blog.hu

 

A malmok nagy része csak az 1950-es évekig őrölt, de az ország utolsó tombácos hajómalma Ráckevén még a 60-as években is működött. Ez a malom 1967-68 telén semmisült meg, amikor a tombácot a jég megroppantotta, ami magával rántotta a házhajót is.

A ráckevei vízimolnárság hagyományainak feltámasztása érdekében, lakossági kezdeményezésre éledt fel ismét a ráckeveiek kedve a valaha volt vízimalom újbóli megépítésére, immár a 21. században. A malom kialakítása az eredeti írásos emlékek, fotók és rajzok alapján történt, az egykori molnárok leszármazottai által.

 

Mindent a kéznek: a gyerekek is kipróbálhatják az őrlést

Az újjáépített hajómalom 2010 óta Ráckeve központjában, a parti sétány mellett található. Ma két híd köti össze a parttal (ez a múzeumi bejárat és kijárat), áramlás híján pedig villanymotor hajtja a kereket. A tetőzet és a vízikerék tengelye, hogy tartós legyen, egy afrikai fa fájából készült, melynek a sűrűsége a víznél is nagyobb.

 

 

A hajómúzeum igazi családi program: vasárnaponként őrlési bemutatót tartanak, s a veszélyes alkatrészeken kívül minden megtapogatható, megforgatható, kipróbálható. Az itt őrölt lisztet meg is lehet vásárolni. A gyerekek is őrölhetik a kis malomkövekkel a búzát, bele tudják nyomni a kezüket a különböző búzadarákba, lisztekbe, sőt, meg is kongathatják a hajó orrában lévő harangot.

 

 

A malom tavasszal, április 2-től lesz ismét megtekinthető.

HívogatómúzeumhajóRáckeve