2024.03.28, Csütörtök

Harmadik lemezével jelentkezik a magyar jazzvilág fiatal csillaga

pestpilis.hu

2017.02.28. 12:37

Ingyenes lemezbemutató koncertet ad Budapesten a magyar és francia állami ösztöndíjjal is büszkélkedő zongorista-énekesnő, Mózes Tamara.

Hirdetés

Március 2-án ingyenes lemezbemutatót tart a Francia Intézetben Mózes Tamara, akinek műsorában a jazz, a sanzon, illetve a rögtönzött és komponált zene világa egyaránt jelen van. Előadásával a közönséget intenzív érzelmi és intellektuális utazásra hívja. Az ének- és zongoraszólamok egyaránt az ő fejéből pattannak ki, az egész zeneszerzői munka az ő érdeme. „A zongorista-énekesnő azt a fajta amerikai sanzon- vagy előadói iskolát hozza teljes természetességgel, amellyel Magyarországon senki sem próbálkozott még” – írta róla Zipernovszky Kornél a Fidelio lapjain.

kép: pestpilis.hu

2010-ben megjelent első albumát In Spring címmel még itthon, majd 2014-es, Album of the Ear című második lemezét már Párizsban vette fel, francia zenészekkel. A most megjelenő Moozing az első olyan album, amin csak a saját számai vannak. „Az eddigi legszemélyesebb anyagom” – mondta róla Tamara.

A kreatív, fiatal művész itthon és külföldön egyaránt elismert, rangos fesztiválok résztvevője, neves versenyek díjazottja. Több formáció tagja, duóban például rendszeresen fellép Nagy János zongoristával is. Előadásaikban nagy hangsúlyt kap mind a vokális, mind a hangszeres improvizáció.

 

A cél: zenével örömet okozni az embereknek

Az új lemez címét Tamara így magyarázta el: „olyan címet kerestem, ami valahogy kapcsolódhat a nevemhez vagy egy olyan tevékenységhez, amiben valamire fókuszálunk, ráközelítünk. A Mózesből és a zooming-ból beugrott a Moozing. Aztán rákerestem interneten, létezik-e egyáltalán ilyen ige, és vajon mit jelenthet: egyetlen találat jött fel egy szlengszótárban, miszerint a moozing a zenével való foglalatoskodás.”

kép: pestpilis.hu

Az új lemez mögött egyszerű, de határozott motivációk állnak. „A célom ugyanaz vele, mint ami az egész zenészlétemmel: hogy olyan zenei világot tudjak közvetíteni, amit a sajátomnak érzek és amivel örömet tudok okozni az embereknek. A lemez a francia Yolk Records gondozásában jelenik meg, így reményeim szerint mind a hazai, mind pedig a nemzetközi közönségnek be tudok mutatkozni általa.”

Mózes Tamara komolyzenei zongoradiplomája után a párizsi Conservatoire Régional jazzének és improvizáció szakán tanult. Jelenleg Belgiumban a Royal Conservatory of Antwerp jazz-mesterképzésén vesz részt. A zongorista-énekesnő 2011-ben a Francia Állam ösztöndíjasa, 2015-ben a Magyar Állam Lakatos Ablakos jazz-ösztöndíjasa.

Hívogatókoncertzenejazz