2023.11.29, Szerda
Ahol a pénz lakik: pénzügytörténeti séták indulnak Budapesten
BUPAP-Facebook

Ahol a pénz lakik: pénzügytörténeti séták indulnak Budapesten

MTI

2017.04.17. 14:59

A BUPAP Sétaműhely a Budapesti Értéktőzsde segítségével és támogatásával április 21-től mutatja be a pénzügyhöz kapcsolódó belvárosi helyszíneket és a kapcsolódó történeteket.

Hirdetés

Pénzügytörténeti sétát indít a BUPAP Sétaműhely a fővárosban. Az Ahol a pénz lakik című program résztvevői a belváros szívében a Szabadság tértől a Vörösmarty térig követik a pénz hajdani „lakóhelyeit”. A vendégek betekintést nyerhetnek a Budapesti Értéktőzsde jelenlegi székházába, az Első Pesti Hazai Takarékpénztár egykori székhelyére, valamint a Vigadó épületébe is. A programot a szervezők egyéni vendégeknek és céges csoportoknak is ajánlják, de kiváló kiegészítője lehet a középiskolai tananyagnak is.

Az első, bemutató sétát április 21-én, pénteken rendezik. Kizárólag ezen a napon láthatja a nagyközönség a kereskedési napokat indító tőzsdei csengőt, amelyet meg is szólaltatnak. A New York-i tőzsde csengőjének másolatát ajándékként kapta meg a hazai társintézmény abból az alkalomból, hogy 1990. június 21-én a rendszerváltás után újra „üzemelt a parkett”, azaz megnyílt a modern kori magyar tőzsde.

A programon szó esik a börzékről, a bank- és hitelintézetek, biztosítók szerepéről és különös termékeiről, például a lánykiházasítási biztosításról. A résztvevők bejárják a pénzügyi negyednek ma is otthont adó belvárost, a Monarchia idejéből származó épületeket megismerve megismerkednek a korai kapitalizmus működésével. A sétát Dani Gabriella közgazdász és idegenvezető vezeti.

FókuszbanBudapesttörténelempénzügy