2024.06.17, Hétfő

Ismét szabadon sétálhatunk az Állatkert több száz lepkéje között

budapest.hu

2017.06.03. 06:51

Újra látogatható a szezonális látnivalónak számító Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutatóhelyen jelenleg 21 lepkefaj található.

A Pálmaház mögött található, 260 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 21 trópusi lepkefaj háromszáznál is több színpompás egyedében gyönyörködhet a nagyközönség, s a lepkék száma az elkövetkező hetekben tovább fog gyarapodni. A bemutatott fajok közép- és dél-amerikai elterjedésűek, de a nyár folyamán lesznek majd délkelet-ázsiai lepkék is. A Lepkekert lakói közül az egyetlen faj, amely nem számít egzotikusnak, a Magyarországon is őshonos nappali pávaszem. Ennek a fajnak egyelőre csak a hernyói láthatóak (mentett hernyók), kikelés után azonban a nappali pávaszemek is a Lepkekert légterében fognak repdesni.

A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség a lepkékkel egy térben sétálhasson. Természetesen a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve érvényesül, ennek betartását az oda beosztott önkéntesek felügyelik.

 

A bábokat és a hernyókat is megnézhetjük

A Lepkekert egyik érdekes látnivalója a bábszekrény, amelyben a lepkebábok függenek. Ezekből folyamatosan kelnek ki az újabb és újabb kifejlett lepkék (imágók), amelyek a bábszekrényben bontják ki és szárítják meg a szárnyukat. Az állatkert munkatársai rendszeresen kinyitják az üvegszekrény ajtaját, így a frissen kikelt lepkék kiröppenhetnek belőle, és csatlakozhatnak a Lepkekertben repülő, már korábban kikelt társaikhoz. A bábok mellett több faj hernyóját is bemutatják.

fotó: zoobudapest.com

A gondozók odafigyelnek, hogy mindenki a megfelelő táplálékot kapja

A lepkék táplálkozása gyökeresen eltér lárva állapotban (tehát hernyóként) és kifejlett állapotban. Amíg a hernyók levelekkel táplálkoznak, és az életfolyamatok energiaigénye mellett elsősorban a test felépítéséhez vesznek magukhoz táplálóanyagokat, addig a kifejlett lepkék főként nagy energiatartalmú virágporral és nektárral táplálkoznak, amelyből szervezetük képes a repülés energiaigényét is fedezni.

Utóbbiak számára különféle tápnövényeket – például sétányrózsákat – helyeztek el, de speciális recept alapján kikevert mesterséges nektárt is kapnak, amelynek egyébként a magyar akácméz az egyik fontos összetevője. A gondozók emellett édes déligyümölcsöket, banánt, ananászt és narancsot is kínálnak a lepkéknek. A hernyóknak általában meghatározott növényfaj leveleit kell biztosítani. A nappali pávaszem hernyók például a csalánleveleket kedvelik, a bemutatott trópusi fajok hernyóit pedig főként a különféle golgotavirágok, illetve a komló leveleit fogyasztják szívesen.

HívogatóállatokVárosligetállatkert