2024.03.28, Csütörtök

Évről évre növekedik Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma

mtsz.org

2017.08.24. 12:31

Tavaly csaknem 200 ezer főt mozgatott, és közel 3000 tonna szemetet gyűjtött a TeSzedd, amibe a Kék Túra útvonalát is bekapcsolják több száz találkozási pont által.

Hirdetés

Idén szeptember 15-től 17-ig, a Takarítási Világnappal együtt szervezik meg a hetedik országos TeSzedd programot, amelyben arra hívnak fel mindenkit, hogy vegyen részt az önkéntes közös szemétszedésben.

A kampány ma Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma, a közösségi projekt fő célja az, hogy eltüntesse a az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szemetet. Másodsorban azt akarják elérni, hogy erősödjön az emberekben a környezetük iránti érzékenység és felelősségtudat, a környezettudatos gondolkodásmód – derült ki az eseményért felelős V. Németh Zsolt államtitkár szavaiból. A politikus hozzátette: az akcióhoz évről évre növekvő létszámban csatlakoznak az önkéntesek, 2016-ban 2240 helyszínen hozzávetőlegesen 190 000 fő 2857 tonna szemetet gyűjtött össze. Ez a mennyiség több mint a Budapest lakossága által másfél nap alatt megtermelt teljes szemétmennyiség.

A programra augusztus 16-tól lehet regisztrálni a TeSzedd oldalon, itt jelentkezhetnek azok, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt csoportot (legkevesebb 10 főt) regisztrálnának. Azok is itt iratkozhatnak fel, akik egyénileg regisztrálnak és az egyes találkozási pontokhoz csatlakoznának.

Fontos, hogy a résztvevők közterületen gyűjtsék össze a szemetet és szakember nélkül kerüljék el az egészségre káros veszélyes hulladékot. A szervezők miden szemétszedés előtt munkavédelmi tájékoztatást tartanak az önkéntesek biztonsága érdekében.

A TeSzedd programban részt vesz a Magyar Természetjáró Szövetség is, a társaság szervezésében országszerte több száz találkozási pontról kiindulva tisztítják meg a Kék Túra útvonalát.

Hívogatóhulladék